Kultura

FOTO/’TRAGOVI VREMENA’ IDE BLAŽIČKO ‘Dodir umjetnice i prostora točka je od koje sve počinje’

FOTO/'TRAGOVI VREMENA' IDE BLAŽIČKO 'Dodir umjetnice i prostora točka je od koje sve počinje'

Izložba ‘Tragovi vremena’ mlade, suvremene zagrebačke umjetnice Ide Blažičko otvorena je u subotu u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik.

Kako je pojasnila viša kustosica Galerije te ujedno i kustosica izložbe dr. sc. Rozana Vojvoda, postav obuhvaća ambijentalne autoričine skulpture – tekstilne fragilne strukture vegetabilnog ishodišta u prostor atrija i drugog kata građevine, čime se ostvaruje dijalog između formi organskog porijekla, modernističke arhitekture Umjetničke galerije Dubrovnik (vile Banac) te sveukupnog mediteranskog okruženja.

Ambijentalnu skulpturu umjetnica naziva Tragovi vremena sugerirajući krhkost i privremenost tvorevine, ali i njenu životnost i promjenjivost.

-Ovo je prvi put da je instalacija nastala za vrijeme boravka umjetnice u Galeriji i da je uvrštena u izložbu. Radila je danonoćno i mislim da je ostvarila nevjerojatan rezultat. Dodir umjetnice i prostora točka je od koje sve počinje. Dogodio se ovdje nevjerojatan dijalog u kojem promatranjem prelijepih struktura bolje posvješćujemo sam prostor Galerije – rekla je kustosica izložbe Rozana Vojvoda.

V.d. ravnatelja Umjetničke galerije Dubrovnik Marin Ivanović istaknuo je kako je Galeriji osobita čast kada ima priliku izlagati radove mladih umjetnika, a osobito kada se ti umjetnici referiraju na sami prostor Galerije kako je to ovom izložbom učinila Ida Blažičko.

Umjetnica Ida Blažičko istaknula je kako joj je čast svojim radom nešto dati Dubrovniku.

-Ovaj prostor je nešto neopisivo, ovo mi je definitivno kruna karijere i toliko je inspirativan i čaroban te ne zaslužuje ništa manje od te svjetlosti. ‘Tragovi vremena’ uzdizanje su prema gore, pogled s visine prema dolje, ali i u beskonačnost. U svaku od struktura uloženo je i mnogo znanstvenog rada. Ovo mi je jedna od najljepših suradnji u životu i vraćat ću se u Dubrovnik koji je tako inspirativan te mi je dao tisuću ideja za nove radove – naglasila je mlada umjetnica.

Ida Blažičko je na hrvatskoj likovnoj sceni prisutna od 2006. godine, a prepoznatljiva je po ‘biomimetičkim’ skulpturama u kojima se prepoznaju utjecaji estetike i filozofije Dalekog Istoka.

Izložbu je otvorila dr. sc. Katija Bakija te ona ostaje otvorena do 12. prosinca 2018.

Pročitajte još

OKRUGLI STOL ‘Neznanje je najveća prepreka za očuvanje povijesnog identiteta’

Dulist

NOVA KNJIGA MARA JOVIĆA ‘Totus tuss’ – filozofski osvrt na vječne teme

Dulist

BESPLATNI CVJETNI KONCERT Povodom Dana planeta Zemlje manifestacija u Ljetnikovcu Crijević Pucić

Dulist