Aktualno

[FOTO] SVEČANOST NA LOPUDU Još jedan knežev dvor otet je zaboravu!

dvoru lopud otvaranje

Ovo je veliki dan za Društvo prijatelja dubrovačke starine – rekao je na svečanom otvaranju Kneževa dvora na Lopudu Vedran Kosović, predsjednik DPDS-a. Napomenuo je kako je riječ o četvrtom kneževom dvoru kojega je društvo stavilo pod krov. Inače, Knežev dvor na Lopudu Društvo je kupilo 2019. godine, a obnovljen je i opremljem zahvaljujući donaciji zaklade Caboga Stiftung na čelu s gosparom Ivom Felnerom.
-Veseli nas kontinuitet Društva u obnovi spomeničke baštine i ustrajno radimo na tome. Usudio bih se reći kako je odluka o obnovama kneževih dvorova jedna od većih odluka. Radimo na tome da se prezentira kako je Dubrovačka Republika upravljala svojim područjem – rekao je Kosović te istaknuo kako se na ovome ne misli stati. ‘Pogled je prema Kneževom dvoru u Orebiću koji čeka svoju obnovu’.

-To neće biti lak put, društvo nikad nije biralo lake puteve nego one za koje čvrsto vjerujemo da su ispravni. Svaki knežev dvor je poseban, svaki je prošao svoju priču.
-Obnovi svakoga pristupamo na svoj način i s posebnim osjećajem – rekao je dalje. Posebno se zahvalio zakladi Caboga Stiftung koja je s donacijom ‘uskočila’ u pravo vrijeme, u vrijeme koronakrize.
-Onoliko novaca koliko je Društvo potrošilo za kupiti ovaj dvor,toliko je zaklada Caboga uložila da bi se on obnovio i opremio. Upravo zbog toga ime gospara Iva Felnera će zlatnim slovima ostati zapisano u povijesti Društva, rekao je Kosović, a na to je dubrovački gradonačelnik Mato Franković dodao i u povijesti Dubrovnika.

Sjajna sinergija
Gradonačelnik je u svom obraćanju brojnim okupljenim uzvanicima stalno isticao važnost sinergije između Grada i DPDS-a, koja je neophodna za obnovu vrijedne kulturne baštine. Gradonačelnik je podsjetio i kako je tekla kupnja ovog objekta. Kad ga je zazvao agent za nekretnine Goran Pikunić te mu rekao kako se dvor prodaje, odmah je kontaktirao Nika Kapetanića i Denisa Orlića.
-Oni se nisu dvojili nijedne sekunde te se kupio dvor. Sve je završeno u roku manjem od mjesec dana. Grad Dubrovnik to nikad ne bi mogao na takav način i tom brzinom napraviti. Tu se pokazala ta sjajna sinergija Grada i Društva. Kad ne može Grad, može Društvo, kad treba Gradu ponovno dođe Društvo. I zato moramo čuvati to naše Društvo prijatelja dubrovačke starine i njegovati ga kako bi u budućnosti ovakve projekte realizirali i kako bi čuvali našu kulturnu baštinu – rekao je Mato Franković.
Zahvalio se svima koji su sudjelovali u obnovi ovog velebnog objekta koji ostaje kao sjajna priča kako se može i treba obnavljati kulturna baština. Posebno se zahvalio gosparu Ivu Felneru.

Veliko hvala gosparu Ivu
-Nema riječi poštovanja i iskaza zahvalnosti kojima bismo mogli reći veliko hvala gosparu Ivu, počevši od Kaboge – rekao je gradonačelnik.
-Vaše ime će, gospar Ivo, ostati upisano, ne zlatnim slovima u povijest Društva, nego u povijest našeg grada. Vi ste brojnu kulturno spomeničku baštinu oteli zaboravu i zahvaljujući vašoj velikodušnosti vratili je gradu i u život – rekao je gradonačelnik.
Inače, ovo je zadnja investicija zaklade Caboga Stiftung koja se uskoro gasi.
-Danas svi trebamo biti ponosni i sretni što ovakvo zdanje ostaje za buduće generacije, a nadam se vrlo skoro i obnovi Senkićevog – zaključio je.
Župan Nikola Dobrosalvić čestitao je svima koji su sudjelovali u obnovi ovog zdanja.
-Hrvatska je dobila još jedan biser kulturne baštine. Imamo prebogato naslijeđe i bogatstvo – rekao je župan.
Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek rekla je kako ponestaje riječi i misli za opisati i oduševljenje i radost što svjedoči današnjem događaju, koje je uslijedilo nakon jučerašnjeg otvaranja škole u povijesnoj jezgri. Ta dva zdanja povezuje puno toga, rekla je.
-Okupila nas je zajednička emocija sreće i ponosa što svjedočimo ovakvom projektu – rekla je te čestitala i Gradu i DPDS-u te zakladi koja je pomogla u financiranju. Istaknula je važnost pojedinaca i udruga u doprinošenju općem dobru.

Spomen medalja
Gosparu Ivu Felneru Društvo prijatelja dubrovačke starine je na današnjoj svečanosti, u znak zahvalnosti za njegovo dobročinstvo, uručilo iskovanu spomen medalju, što ga je uvelike iznenadilo.
Gospar Felner u svom se obraćanju prisjetio kako je tekao put od kupnje ovog dvora do današnjeg svečanog otvaranja. Naglasio je kako su od ugovora do otvaranje prošle četiti godine, a budući da je objekt bio u derutnom stanju, rekao je kako je čudo da je za obnovu trebalo samo četiri godine.
-Za mene je ovo zadnja investicija. Moja služba je gotova i na to se trebam naviknuti – rekao je na kraju svog obraćanja obuzet emocijama gospar Felner, zahvaljujući kojemu je na našem području obnovljeno nekoliko spomenika kulture.

Pročitajte još

Shaquille O’Neal večeras u Dubrovniku

Dulist

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

Klevisa Ymeri ostaje u pritvoru: Županijski sud ukida odluku o jamčevini

Dulist