Sport

[FOTO] SVEČANA DODJELA Ovo su laureati dubrovačkog sporta 2023.!

[FOTO] SVEČANA DODJELA Ovo su laureati dubrovačkog sporta 2023.!

Svečanost proglašenja najuspješnijih dubrovačkih športaša u protekloj godini održala se u ponedjeljak u Studentskom domu u organizaciji Dubrovačkog saveza športova. Najuspješniji sportaš u 2023. godini je član JK Orsan Alec Cvinar, dok je najuspješnija sportašica Iva Todorić, košarkašica Raguse, također je ovo i prvi put da su kao najuspješniji sportaši nagrađeni jedriličar i košarkašica.

Najbolja muška ekipa su vaterpolisti Jug Adriatic osiguranja, prvaci Kupa Hrvatske, Regionalne Lige i doprvaci Hrvatske uz sedmo mjesto u Ligi prvaka, dok je najbolja ženska ekipa, po šesnaesti put Ženski košarkaški klub Ragusa za treći uzastopni naslov prvakinja Hrvatske te drugi naslov Kupa Ružice Meglaj Rimac. Titula najuspješnijeg trenera ponovno je pripala Vjeku Kobešćaku, treneru Jugaša.

Naime, dodijeljene su i nagrade sportašima za međunarodne uspjehe, a to su: Željo Perković koji je osvojio Srebro u katama i broncu u mješovitoj kategoriji do 54 godine te Goran Pulik koji je osvojio Broncu na Iron man natjecanju u kategoriji od 45 do 49 godina.

Nagrade za životno djelo dodijeljene su Ivici Brekalu koji je 35 godina bio glavni tajnik dubrovačkog sporta, te mnogo godina radio u gradskom savezu športova, a uz to je i začetnik sportske dvorane u Gospinu polju i posthumno, Željku Đapiću koji je dva puta bio laureat za najuspješnijeg trenera godine te koji je donio povijesne uspjehe dubrovačkog juda. Također je Ivana Šutalo zbog njega sedam puta uzastopno bila najuspješnija sportašica Grada Dubrovnika. U njegovo ime nagradu je preuzela njegova kćer Petra Đapić Caput, što su okupljeni podržali velikim pljeskom.

Priznanja za najmlađe

Predsjednik Dubrovačkog saveza športova Maro Kapović je istaknuo kako je protekla 2023. godina bila izuzetno uspješna te da Dubrovnik može biti domaćin svih sportova.
– Mogli smo ove godine vidjeti što dvoranski sportovi mogu. Plivanje, vaterpolo, mali nogomet… su u vrhu hrvatskog sporta. Uz to Grad Dubrovnik obavlja sva svoja zaduženja, a najviše nas je veselio turnir Europskog prvenstva u Vaterpolu. Imamo ljude sposobne da iznjedrimo svjetske sportske događaje. Nadalje mogu reći da je ova godina dobro krenula u financijskom i sportskom smislu. Međutim, u nastavku vas molim da odamo minutu šutnje za one koji su nas napustili prošle godine – rekao je okupljenima.

Među mladim dubrovačkim sportašima pojedinačno su nagrađeni Marko Puljić (AK Ragusa racing) juniorski prvak hrvatske u autosportu. Nikola Vatović (AK Ragusa racing) juniorski prvak hrvatske u drugoj diviziji. Luko Dubreta ( AK Dubrovnik racing) juniorski prvak hrvatske u diviziji četiri, Lea Burazor ( Badminton klub Dubrovnik) kadetska prvakinja u mješovitim parovima, Marko Janičić (Badminton klub Dubrovnik) juniorski prvak pojedinačno i u muškim parovima, Patrik Karamatić ( Badminton klub Dubrovnik) prvak hrvatske u muškim parovima, Erika Konjuh (Badminton klub Dubrovnik) pobjednica u ženskim parovima, Karla Iva Vuletić (Judo klub Dubrovnik) prvakinja Hrvatske u kategoriji do 52 kilograma, Borna Butijer ( Judo klub Dubrovnik) kadetski prvak Hrvatske do 80 kilograma, Šejla Škaljić (Judo klub Dubrovnik) prvakinja Hrvatske do 57 kilograma, Ivana Gavranović (Judo klub Mokošica) kadetska prvakinja u kategoriji do 40 kg, Leona Niketić (Judo klub Dubrovnik) juniorska prvakinja preko 78 kg, Andrija Memunić (Taekwondo klub Shark) kadetski prvak Hrvatske, Iris Radulj (Taekwondo klub Shark) kadetska prvakinja u borbama do 27 kg, Lucija Mršić (Taekwondo klub Shark) kadetska prvakinja u formama, Lea Katarina Capursko ( Taekwondo klub Shark) kadetska prvakinja u borbama preko 50 kg, Roza Bukvić (Taekwondo klub Shark) kadetska prvakinja u formama Laura Obad ( Taekwondo klub Shark ) prvakinja u borbama do 51 kg, Karmen Tapalović (Taekwondo klub Shark) prvakinja u formama, Nina Vukanović (Taekwondo klub Shark) Juniorska prvakinja u borbama do 65 kg. Adeta bjelica ( Karate klub Kakato) prvakinja hrvatske u katama, Juraj Barčot (plivački klub Jug) prvak na 200 metara leđno i prsno te 200 i 400 metara mješovito, Mario Šurković (Plivački klub Jug) prvak na 100 metara prsno, Vlaho Petković (Tenis klub Libertas) Dvoranski prvak do 12 godina dvoranski i u parovima, Ana Petković ( Tenis klub Libertas ) dvoranska prvakinja do 16 godina, Leticija tarocco ( Tenis klub Libertas) u parovima do 18 godina pojedinačno i mješovito u parovima i na kraju Stjepan Bodan (Tenis klub Libertas) juniorski prvak hrvatske do 18 godina. Nakon pojedinačnih priznanja, dobili su ih i prvaci kupa Hrvatske Juniori Juga, prvaci Hrvatske do devet godina KK Dubrovnik te prvakinje hrvatske do 12 godina iz ŽKK Ragusa.

Svečanosti dodjele prisustvovali su brojni sportaši, predstavnici Grada i Županije, Dubrovačkog saveza športova,  Hrvatskog olimpijskog odbora… Međutim, Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković se na kraju obratio svim okupljenima, a ponajviše sportašima.
– Prije svega čestitam svim dobitnicima priznanja za proteklu godinu. Dubrovnik će kao i prije i u budućnosti pratiti sve sportsko. Probat ćemo investicijama opravdati i graditi sport koji je vrlo bitan. U ovoj godini je započela rekonstrukcija hangara na Neptunu, krenuli smo i u projekt Boćarskog doma u Gospinu polju, a rekonstruirati ćemo sportsku dvoranu uz grijanje i hlađenje što će skoro biti, potpuno novi objekt. Nadalje, na malom terenu u Gospinu polju ćemo napraviti teren za natjecanju U12 kategorije gdje ćemo moći imati natjecanja i za tu kategoriju. Sredstva smo osigurali dijelom iz proračune te od Vlade i europskih fondova.
Za rekonstrukciju dvorane smo osigurali 50 posto iz Europske investicijske banke, a preostalih 50 ćemo riješiti s Vladom, što ne znači da odustajemo od daljnjih ulaganja. Uz navedeno sam također, prije deset dana potpisao ugovor za izradu idejnog rješenja za bazen za rasplivavanje pored glavnog bazena u Gružu, kako bi se u budućnosti u Dubrovniku mogli samostalno organizirati svjetska i europska prvenstva u vaterpolu i plivanju – optimističan je Franković.

Foto Ivan Pozniak

Pročitajte još

SJAJNA POBJEDA RK ARDIAEI ‘Oproštaj od Mljekare na najljepši način’

Dulist

MEĐUNARODNI MITING Deset medalja za Atletski klub Dubrovnik!

Dulist

DRUGI DAN MITINGA Još tri medalje za PK Jug!

Dulist