Aktualno

[FOTO] Svečana 150 obljetnica Hrvatskog liječničkog zbora

150 godina hrvatskog lijecnickog zbora 0

Svečano obilježavanje 150 obljetnice Hrvatskog liječničkog zbora i 100 godina od osnivanja prve liječničke udruge u Dubrovniku održano je na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku.

Nazočili su župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, predsjednica županijske Skupštine Terezina Orlić, predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica, rektor Sveučilišta u Dubrovniku prof. dr. sc. Nikša Burum, predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora prof. dr. sc. Željko Krznarić, glavna tajnica HLZ prof. dr. sc. Adriana Vince, članovi Izvršnog odbora prof. dr. sc. Marko Brinar i prof. dr. sc. Stella Fatović Ferenčić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo županije dr. Mato Lakić, pomoćnik ravnatelja Opće bolnice Dubrovnik dr. Stjepan Đurišić.

Okupljenima se obratio dr. sc. Velibor Puzović u ime Podružnice Dubrovnik HLZ-a.

– Naša želja je da ova obljetnica bude prilika za prisjećanje povijesti HLZ-a i svih udruga na ovim područjima te da odamo počast svima koji su vodili te udruge i nadahnuli nas. HLZ je osnovan 26. veljače 1874., a mi dan danas taj dan koristimo kao Dan liječnika u RH – rekao je Puzović naglasivši da je udruživanje liječnika u zbor omogućilo jačanje profesionalne solidarnosti između kolega, unaprjeđenje medicinske prakse kroz razmjenu iskustava i znanja te olakšalo kontinuiranu prilagodbu kako bi se laške i bolje odgovorilo na potrebe pacijenata i društva.

– Kroz proteklih 150 godina HLZ je bio, ne samo svjetionik liječničke struke u Hrvatskoj, već i simbol zajedništva, suradnje i predanosti našem pozivu – dodao je i čestitao prof. dr. sc. Fatović Ferenčić na nedavno osvojenom prestižnom priznanju HAZU-a. Profesorica je večeras održala predavanje pod nazivom ‘Liječničke udruge i časopisi do početka 20. stoljeća’, a osim nje je predavanje održala i izv. prof. dr. sc. Ana Bakija-Konsuo pod nazivom ‘Stoljeće postojanja liječničkih udruga u Dubrovniku u kontekstu 150. obljetnice HLZ-a’.

Prije predavanja dodijeljene su zahvalnice institucijama na području Grada Dubrovnika u znak priznanja za dugogodišnji doprinos razvoju medicinske struke i liječničkog poziva.

U sklopu programa nastupila je Klapa Kaše s prigodnim glazbenim repertoarom, a nakon programa uslijedio je prigodni domjenak.

Pročitajte još

DOSJE JARAK Banožić prvi put nakon nesreće: ‘Želim istinu, nisam pretjecao’

Dulist

BIG GAME OREBIĆ Ekipa ‘Ma Lu’ najuspješnija, ulovili tunu od 53 kilograma

Dulist

CRVENI KRIŽ POZIVA Daruj krv i spasi život

Dulist