Zanimljivosti

[FOTO] Stipan Ujdur izradio je 3D rekonstrukciju utvrde Kula Norinska

[FOTO] Stipan Ujdur izradio je 3D rekonstrukciju utvrde Kula Norinska

Stipan Ujdur, ‘vitez templar’ kako se sam potpisuje, već dugi niz godina izrađuje zapanjujuće 3D modele povijesnih utvrda. Ovaj put javnosti je predstavio svoj najnoviji 3D model utvrde Kula Norinska.

– Ovaj prikaz otkrio je dosad nepoznate detalje o njezinoj povijesti. Prema crtežu na venecijanskoj geo karti iz 1684. godine, otkriveno je da je Kula Norinska bila neosvojiva utvrda sa sedam katova. Služila je kao stražarnica Osmanskoj vojsci. U vojne svrhe korištena je do 19. stoljeća kad je pretvorena u vjetrenjaču  – kazao je Ujdur

Prema opisu turskog putopisca, kula je izgrađena s namjerom da zaštiti Osmansko carstvo od eventualnih napada Mletačke Republike. Kula je bila impozantna tvrđava koja je imala čak i vlastitu džamiju te tri lađe koje su je stalno čuvale.

Iako današnje stanje ne odgovara tom opisu, lokalna predaja sugerira da su dva kata utonula u močvarno tlo, dok se po nekim pričama pretpostavlja da su gornja dva kata srušena zbog oštećenja i prijetnje potonuća.

-Kula Norinska ostaje podsjetnik na burno razdoblje kada su se Venecija i Osmansko Carstvo sukobljavali oko vlasti nad Neretvom – istaknuo je autor. U skoroj budućnosti planira se obnova Kule Norinske kako bi se očuvala za buduće naraštaje.- istaknuo je za kraj.

Foto: Stipan Ujdur

 

 

Pročitajte još

KAZNE I DO 13 TISUĆA EURA Fina upozorava na obavezu slanja važnih dokumenata

Dulist

Dubrovkinja Zrinka Ćorić jedna od 15 finalistica za Miss Universe Hrvatske

Dulist

I OTAC VLAHA BUKOVCA UZGAJAO DUDOV SVILAC ‘Ćaće je uza me čuvao bube’

Dulist