Zanimljivosti

[FOTO] Stipan Ujdur izradio je 3D rekonstrukciju utvrde Kula Norinska

Kula Norinska 6

Stipan Ujdur, ‘vitez templar’ kako se sam potpisuje, već dugi niz godina izrađuje zapanjujuće 3D modele povijesnih utvrda. Ovaj put javnosti je predstavio svoj najnoviji 3D model utvrde Kula Norinska.

– Ovaj prikaz otkrio je dosad nepoznate detalje o njezinoj povijesti. Prema crtežu na venecijanskoj geo karti iz 1684. godine, otkriveno je da je Kula Norinska bila neosvojiva utvrda sa sedam katova. Služila je kao stražarnica Osmanskoj vojsci. U vojne svrhe korištena je do 19. stoljeća kad je pretvorena u vjetrenjaču  – kazao je Ujdur

Prema opisu turskog putopisca, kula je izgrađena s namjerom da zaštiti Osmansko carstvo od eventualnih napada Mletačke Republike. Kula je bila impozantna tvrđava koja je imala čak i vlastitu džamiju te tri lađe koje su je stalno čuvale.

Iako današnje stanje ne odgovara tom opisu, lokalna predaja sugerira da su dva kata utonula u močvarno tlo, dok se po nekim pričama pretpostavlja da su gornja dva kata srušena zbog oštećenja i prijetnje potonuća.

-Kula Norinska ostaje podsjetnik na burno razdoblje kada su se Venecija i Osmansko Carstvo sukobljavali oko vlasti nad Neretvom – istaknuo je autor. U skoroj budućnosti planira se obnova Kule Norinske kako bi se očuvala za buduće naraštaje.- istaknuo je za kraj.

Foto: Stipan Ujdur

 

 

Pročitajte još

NA ŠIPANU Treća međunarodna radionica o očuvanju kulturne i prirodne baštine

Dulist

[FOTO] ‘BLUE STEM’ Znanstvenici Instituta Ruđer Bošković podučavali osnovnoškolce

Dulist

Zagrebačka banka uvodi veliku novost za građane

Dulist