Kultura

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

ucenici 4

Edukativnim programom namijenjenim srednjoškolskom uzrastu priključio se proslavi Godine UNESCO-ove svjetske baštine u Dubrovniku 18. travnja na Dan Svjetske baštine. Isto tako, tada je Zavod za obnovu Dubrovnika obilježio 45. obljetnicu svog osnutka.

Program je započeo radionicama. Na prvoj radionici sudjelovali su učenici trećeg razreda Klasične gimnazije Ruđera Boškovića s profesoricom Natašom Brailo, dok su na drugoj bili učenici trećeg razreda Slikarsko – dizajnerskog odjela Umjetničke škole Luke Sorkočevića s profesoricom Ivanom Dražić Selmani. Radionice su organizirane u suradnji s turističkom vodičkom gospođom Lidijom Begić.

Na radionicama su se učenici upoznali s konceptom Svjetske baštine, kriterijima za upis na Popis svjetske baštine, pojmom Izvanredne univerzalne vrijednosti, autentičnosti i integriteta, te kako se oni manifestiraju na primjeru Dubrovnika. Također, predočilo im se djelovanje Zavoda i aspekti upravljanja i očuvanja kulturne baštine prema načelima UNESCO Konvencije o svjetskoj baštini. Zanimljive su bile reakcije učenika na arhivske fotografije njima poznatih lokacija.

Potom je uslijedio vođeni obilazak Grada te edukativna igra u timovima – svojevrstan lov na vrijednosti Dubrovnika koje su ga svrstale na Popis svjetske baštine. Igra se održala na neočekivanim lokacijama po povijesnoj jezgri, a su svi sudionici bili prigodno nagrađeni.

– U želji za doprinos osviještenosti građana o vrijednostima prostora u kojem žive, kao i aktivnostima koje su nužne kako bi se baština očuvala, osmišljen je ovaj program. Za Grad i društvo u cijelosti je od izuzetnog značenja da djeca i mladi prepoznaju visoku spomeničku vrijednost kulturne baštine koja ih okružuje, kako bi u budućnosti doprinijeli njenom očuvanju – ističu iz Zavoda.

Planirane su i radionice s Gimnazijom Dubrovnik i Učeničkim domom Dubrovnik 22. travnja.

Pročitajte još

[FOTO] BIBLIOTERAPIJA Susret pjesnikinje Monike Herceg i dubrovačkih srednjoškolaca

Dulist

[FOTO] BIBLIOTERAPIJA Susret pjesnikinje Monike Herceg i dubrovačkih srednjoškolaca

Dulist

NAJAVLJEN KONCERT SVJESTKI POZNATOG VIOLINISTA Stefan Milenković u Kneževom dvoru

Dulist