Aktualno

FOTO/ SJEĆATE LI SE? Dani kad su ‘Jenkiji’ s ‘Ikea’ okupirali grad

FOTO/ SJEĆATE LI SE? Dani kad su 'Jenkiji' s 'Ikea' okupirali grad

U samo nekoliko dana početka svibnja daleke 2000. godine ‘Jenkiji’, njih oko 5700, pošteno su ‘fudrali’ prihode lokalnih ugostitelja i taksista, a još se i danas pričaju anegdote o ludim provodima u ‘Burbonu’, koktelima ‘svega i svačega’ za 100 kuna, ali i autobusima s ‘prijateljicama noći’ koje su tih dana stajale na usluzi svjetskoj velesili.

Grad je tih dana vrvio mornaričkim uniformama, na svakom se kantunu govorio engleski, a sve skupa se odvijalo pod budnim okom američke mornaričke policije. Na svoj ‘ploveći otok’ piloti, mornarički časnici i ostalo osoblje vraćali su se dekintirani, ali ‘veseli i zadovoljni’.

Na današnji dan napunilo se, naime, sedamnaest godina od povijesnog posjeta Dubrovniku američkog nosača aviona ‘Dwight D. Eisenhower (CVN-69)’. ‘Ike’ se sa skupinom drugih brodova u južnom dijelu Jadranskog mora našao kao dio američke Šeste flote, koja je operativno pokrivala područje Sredozemlja. Posjet Amerikanaca Jadranskom moru tada se tumačio kao snažna politička poruka SAD-a Hrvatskoj.

‘Gradu od kamena’ je, pak ‘grad od željeza’ po puno toga ostao u najljepšem sjećanju.

Pročitajte još

Od ovog ponedjeljka otvoreno Libertasovo prodajno mjesto u Župi

Dulist

[FOTO] LEONARDA TIKVICA ‘PEP konferencija je prilika mladima za čuti iskustva stručnjaka iz prve ruke’

Nora Di Leo

Uskoro kreće energetska obnova ljetnikovca Crijević Pucić

Dulist