Aktualno

[FOTO] SERAY VOLI TRADICIJU Studentica iz Turske u nošnji Dubrovačkog primorja

[FOTO] SERAY VOLI TRADICIJU Studentica iz Turske u nošnji Dubrovačkog primorja

Seray Şenol je 21-godišnja studentica arhitekture sa Sveučilišta Karabük u Turskoj, a provela je akademski semestar preko Erasmus+ programa mobilnosti na Odjelu za umjetnost i restauraciju na Sveučilištu u Dubrovniku na studiju Restauracije tekstila i papira. Htjela je produžiti svoj studijski boravak, ali nažalost nije uspjelo zbog neusklađenosti kolegija. Dolazi iz grada Safranbolu koji se nalazi u zapadnoj regiji Crnog mora. Poput Dubrovnika, Safranbolu je na UNESCO-vom popisu svjetske baštine. Poznat je po osmanskoj arhitekturi i ulicama, a dobio je ime po cvijetu šafrana jer ono dosta raste na tom području. A zanimljivo je to da je najpoznatija turska delicija upravo pod nazivom Safranbolu.

Seray dosta putuje po Europi i svijetu. Gdje god da pođe ako taj kraj posjeduje tradicionalnu nošnju, ona je nastoji odjenuti. Tako je rado pozirala pred našim objektivom te ispred povijesne jezgre koja joj se itekako dopala.

– To mi pomaže da se osjećam bliže toj kulturi i budem dio nje. Većina nošnji je jako lijepa i u njima se osjećam predivno. Tako sam i u Dubrovniku odjenula tradicionalnu nošnju Dubrovačkog primorja koju mi je posudio Folklorni ansambl Linđo – rekla je Seray.

Odabrala je Dubrovnik za svoju Erasmus destinaciju jer je kultura slična Turskoj, ali provjerila je fotografije Grada preko interneta i ostala njime očarana. Najveću sličnost pronašla je u prijateljskoj nastrojenosti. Naime, i Hrvati i Turci su srdačni. Kada Hrvati saznaju da Seray dolazi iz Turske, pojavi im se osmjeh na licu i kažu joj da im je jako drago što je došla ovdje. Osim naravi, oba naroda posjeduju fenomenalnu kuhinju. A što se tiče samih navika koji pogotovo Dubrovčani imaju, kaže da će do svog doma prenijeti naviku šetanja. Kako je Dubrovnik manji grad i dosta se može ići pješke, a da se svugdje stigne na vrijeme, tako planira svaki dan šetati kad se vrati kući i da će manje koristiti automobil. Tijekom Erasmus programa, pohađala je nastavu hrvatskog jezika gdje je usvojila neke osnove. Tvrdi da hrvatski nije težak jezik ako se on stvarno želi naučiti, a postoje i neke sličnosti zbog turcizma.

Smatra da je studentski život dosta aktivan u Dubrovniku. Ponajviše zbog ESN-a Dubrovnik, studentske neprofitne udruge koja organizira razne aktivnosti u svrhu integracije stranih studenata u lokalnu zajednicu. Organizira aktivnosti kao što su zabave, putovanja i sport. Nije joj se bilo teško sprijateljiti sa studentima kada je došla u Dubrovnik. Svi su dosta otvoreni, ali i jedinstveni jer dolaze iz raznih krajeva svijeta i tako su tijekom semestra, stvorili mnogo nezaboravnih uspomena zajedno koje neće nikada zaboraviti.

– Na studiju Restauracije, izrađivala sam bilježnice u koje sam stavljala razglednice Dubrovnika na prvu stranicu. Svaki put kad to budem pogledala, sjetit ću se Dubrovnika – rekla je.

 

FOTO: Nora Di Leo / DuList

Pročitajte još

Dubravka Šuica druga na listi za Europski parlament

Dulist

OTVOREN PAVILJON BIH Marin Ivanović: ‘Čast mi je biti imenovan povjerenikom i kustosom’

Dulist

[FOTO] SVEČANO OTVORENJE Novi prostor DPDS-a predstavljen uz izložbu dubrovačkog novca

Dulist