Zanimljivosti

FOTO Robinzon – zaboravljeno platsko izletište

FOTO Robinzon - zaboravljeno platsko izletište

Vikendi pred nama idealno su vrijeme za prošetati se manje poznatim mjestima, izvan gradske vreve, jurnjave, turista i automobila, autobusa, taksija… Jedno od sretnijih rješenja je šetanje uz more ili netaknutu prirodu.

Jedno od nekad nadaleko znanih izletišta i šetališta jest Robinzon, mjesto ispod Duboke Ljute, nekad nevjerojatno popularno, a danas tek zapušteno i ostavljeno mjesto. Malo se o njemu može naći na internetskim ‘putešestvijama’, tek šturi podaci o otvorenju hidroelektrane Plat na ovom mjestu, koja radi i dan danas.

Robinzon-Plat-010

Zbog hidroelektrane koja hladi more, tek će se rijetki usuditi okupati na Robinzonu. Ali zato, raj je za lov na cipole! Osim povremenih ribara, jedini stanovnici Robinzona koji će vas dočekati u šetnji su patke, naviknute na ljudsku blizinu i vjerojatno neku hranu koju nose u džepovima, pa će vas strpljivo pratiti očekujući koji griz.

Robinzon-Plat-015

Pristup Robinzonu te sam kraj obiluje jestivim te ljekovitim biljem, a nerijetko će se naići na kuke i šparoge, dok ostatak flore buja bez kontrole čovjeka, te se tako nad šetače nadvijaju trstike, murve, borovi i pokraj zahvata Duboka ljuta – tužna vrba… Nažalost, ovdje se, unatoč napuštenosti, primjete tragovi čovjeka. Naime, na plaži, a i posvuda po Robinzonu, ostaci su različitog smeća i naplavina koje nanosi more.

Robinzon-Plat-025

Centar Robinzona napuštena je i poluruševna zgrada, nekad restoran Robinzon, poseban osim po veselim večerima koje su se ovdje priređivale i po tome što je učinjen od morskih žala, odnosno zidovi su mu ispunjeni ovim prirodnim materijalom.

Robinzon-Plat-013

 

O životu nekad na Robinzonu uspjeli smo doznati tek još jedan podatak, iz knjige ‘Župa dubrovačka na starim razglednicama’ autora Nika Kapetanića. Naime, ovo mjesto naziva se ovim ‘osamljenim’ imenom zbog toga što je u njemu živio tek jedan stanovnik – Paul Thiele, te otud ovoj uvali nadimak ‘Robinzon’.

Robinzon-Plat-Kapetanic-Knjiga

Pročitajte još

KONZUMACIJA MESA KOD HRVATA Puno ih voli pršut, kulen, teletinu i janjetinu, ali ne mogu ih priuštiti

Dulist

UNUTRA ILI VANKA Gdje su mačke sretnije?

Dulist

PREKRASNO Sunce obasjalo Grad i izmamilo brojne kupače

Dulist