Grad

FOTO/ PROSVJED U LOZICI ‘Živimo od turizma, a kopa nam se pred kućama’

FOTO/ PROSVJED U LOZICI 'Živimo od turizma, a kopa nam se pred kućama'

Stanovnici Lozice jutros su zaustavili cestovni promet kroz naselje u znak prosvjeda zbog građevinskih radova koji im ometaju djelatnost iznajmljivanja.

Ističu kako su radovi na Jadranskoj magistrali započeti kod križanja za Most dr. Franja Tuđmana, a zaustavljeni su na oko 100 metara od kuće jednog zaposlenika Gradske uprave, koji se bavi iznajmljivanjem. Smatraju da je dotični u sukobu interesa jer pogoduje sebi na način da ‘njegovi apartmani neometano rade ovo ljeto, a radove je prebacio ispred tuđih apartmana’.

-Ako smo svi jednaki, neka se ide redom. Kako se išlo, neka se tako kopa i dalje. A on mora biti jednak među istima – smatraju Lozičani.

– Rekli su nam da su radovi od javnog interesa jer je riječ o kreditu Europske unije, a radovi trebaju biti gotovi do studenog. Pitamo se kad je taj kredit odobren, ako se krenulo radit u svibnju, a krajnji rok je studeni? Europska unija takve uvjete i termine sigurno ne daju. To je sigurno odobreno prije dvije ili tri godine. Zašto se dosad čekalo? Zašto se nije radilo zimi? To nitko ne zna – kažu Lozičani.

– Uvjeti u Dubrovniku za rad zimi su kudikamo bolji nego u Zagrebu, gdje se radi cijelu zimu, tako da nam ne mogu reći da je to zbog vremena. U Slavoniji se zimi grade kuće, a u nas se ne može kopati rov. Zašto? – pitaju se Lozičani.

– Grad Dubrovnik, točnije dubrovački Vodovod, dobio je od EU 10 milijuna eura za radove. Kanal dubine 2 i širine 3 metra se do sada kopao na nenaseljenim dijelovima, jer smo molili za razumijevanje, slali dopise i objašnjavali da živimo od turizma i da nam gosti ne mogu prelaziti cestu preko drvenog ‘ponta’ između bagera u radu. Jutros se bez ikakve najave započelo s kopanjem ispred naseljenog dijela Lozice gdje su smješteni i turisti. Ovakvi radovi ne ugrožavaju stanarima samo prihode tekuće sezone vec i rating za iduću, s obzirom da je općepoznato kako komentari gosta utječu na buduće bookinge – kažu nam Lozičani.

– Nadležni su nam odgovorili da oni tu ne mogu pomoći, jer su novac dobili i moraju završiti radove do kraja 2017. Jedan od direktora vodovoda, gospodin Pero Mišković, bio je vrlo ljubazan u razgovoru, ali je izjavio da ga je jučer dočekala vijest da će se početi kopati u naseljenom dijelu mjesta, te je bio jako zatečen i ni sam ne zna kako pomoći, jer se kasni s rokovima prema EU u radovima Vrbica – Stara Mokošica i sve je već prethodno dogovorio tehnički direktor Medaković. Jutros u 10 sati je sazvan operativni sastanak Vodovoda na ovu temu i pokušalo se s izvođačem dogovoriti da se radi na drugoj dionici, ali nije bilo uspjeha. Zaključeno je da je svaka druga lokacija ‘nezgodnija i sporna’. Izgleda da je najmanje sporna i nezgodna ova gdje ljudi žive i iznajmljuju – smatraju mještani Lozice.

Na mjesto prosvjeda stigla je i Policija.

Nakon nekoliko sati odlukom izvođača bager je maknut, a ukoliko se ne postigne dogovor prosvjed će se nastaviti i sutra.

 

 

Pročitajte još

Otvaranje ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru nastavlja se idući tjedan

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] ‘HRVATSKA SLOBODA NIJE DOŠLA PREKO NOĆI’ 33. obljetnica osnutka Specijalne jedinice policije Grof

Dulist