Aktualno

FOTO/PLASTIČNA ‘NOĆNA MORA’ Otpadom na plažama nećemo privući turiste

FOTO/PLASTIČNA 'NOĆNA MORA' Otpadom na plažama nećemo privući turiste

Turizam je jedna od bolje razvijenijih gospodarskih grana u Hrvatskoj, a otpadom na plažama nećemo privući turiste – rekla je Miranda Šimac, edukatorica u Udruzi Sunce iz Splita na izložbi ‘Plasticamente – plastična (noćna) mora’ koja se otvorila u ponedjeljak u Prirodoslovnom muzeju u sklopu ovogodišnjeg Festivala Znanosti.

– Izložba je izrađena u sklopu projekta ML-REPAIR koji se provodi u suradnji Italije i Hrvatske. Osmislili su je partneri iz Italije gdje je i provedena, a mi smo je proveli po Hrvatskoj, u četiri grada, Zadru, Splitu, Rijeci i sada smo u Dubrovniku. Tema izložbe i cijelog projekta je morski otpad. Izložen je morski otpad koji smo našli tijekom monitoringa plaža na Jadranskoj obali. Imamo i edukativne igre za djecu, kroz koje ih pokušavamo osvijestiti o problemima, poput toga što ribari u svoje mreže, uz ribu, hvataju sve više plastike. Isto tako osvještavamo o problemu odbačenog ili izgubljenog ribolovnog alata koji ostaje u moru i nakon što je iskorišten. Dio izložbe sačinjava dio otpada koji je skupljen u monitoringu plaže na Visu, a otpad koji smo pronašli je izložen u ribarskim kašetama te sortiran prema vrsti pa tako imamo plastične dijelove, stiropor, štapiće za uši koji su jako česti na plažama. Na samo 100 metara plaže ponegdje je sakupljeno 80 kilograma plastike – objasnila je Šimac.

Nositelj projekta izložbe je CA’ Foscari Fakultet, Sveučilište u Veneciji, a partneri su talijanski Nacionalni institut za zaštitu okoliša i istraživanje (ISPRA),Udruženje M.A.R.E. i LIMOSA iz Italije te Institut za oceanografiju i ribarstvo, Javna ustanova RERAS.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije i Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, Split.

Trenutačne procjene pokazuju da danas u oceanu ima više od 150 milijuna tona plastike. Ako se ništa ne promijeni, do 2025. godine ocean će sadržavati tonu plastike na svake 3 tone ribe, a do 2050. oceani bi mogli imati više plastike nego ribe. Sve veću opasnost po morske i kopnene ekosustave, ali i zdravlje čovjeka, predstavlja i mikroplastika.

Izložba je dio programa osmog po redu Festivala znanosti koji se održava od 8. do 13. travnja. Tema ovogodišnjeg Festivala je Boje, a partneri u realizaciji manifestacije su Javna ustanova Rezervat Lokrum, Odjel za akvakulturu Sveučilišta u Dubrovniku, Gimnazija Dubrovnik i Dom Marina Držića. Sadržaj sačinjavaju brojne radionice i znanstveno-edukativna predavanja, a cilj im je približiti znanost javnosti, odnosno informirati javnost o aktivnostima i rezultatima u području znanosti, poboljšati javnu percepciju znanstvenika te motivirati mlade ljude za istraživanje i stjecanje novih znanja. Festival znanosti se već 17. godinu održava u svim većim hrvatskim gradovima.

Pročitajte još

Odjel za pružanje palijativne skrbi proslavio deset godina

Dulist

‘SNOVITI GRAD’ Izložba posvećena sv. Ivanu Pavlu II.

Dulist

Od ovog ponedjeljka otvoreno Libertasovo prodajno mjesto u Župi

Dulist