DuList IN

FOTO / PECHA KUCHA U Lazaretima se predstavili kreativci

FOTO / PECHA KUCHA U Lazaretima se predstavili kreativci

‘Art of your mind powered by Pecha Kucha’, umjetnost uma, događaj je koji se zbio sinoć u Lazaretima, kao završetak Dana kreativnih kulturnih industrija.

Riječ je o prezentacijama desetak kreativaca u formatu PechaKuchaNight događanja, vremenski limitiranim i neformalnim prezentacijama, kroz koje različiti kreativci u jednoj večeri svojim pričama inspiriraju publiku. Ovo globalno događanje se, prema licenci, trenutno odvija u više od petsto gradova diljem svijeta.

Dubrovačkoj publici predstavili su se Renata Debeljak (Buro 24/7, projekt „Doors & Bags“), Ana Marija Bujić (blog „Da mi je nešto slatko…“, restoran Pantarul), Lena Kramarić (akademska slikarica), Katja Živković (vodič „Lost in Dubrovnik“, Good Food Festival), Enfojer (projekt Enfojer – kako razviti fotografije iz mobitela?), Janet Alilović (poduzetnica), Miro Bronzić (audiovizualni umjetnik), Vedran Levi (fotograf), Hrvoje Lucianović (glazbenik) i Lazar Badanjac (planinar, alpinist, speleolog). Voditelji ovog zanimljivog događanja bili su Ida Prester i Mario Kovač.

Idejni tvorci PechaKuche su Astrid Klein i Mark Dytham, dvoje arhitekata koji su 2003. godine u Japanu primijenili Power Point prezentaciju na nov, originalni način s ciljem da unaprijede prezentacijske vještine. Naziv PechaKucha potječe od japanske riječi u doslovnom prijevodu „bla-bla“. Forma i osnovno pravilo jest da prezenter zadanu temu obradi u dvadeset slajdova i ima dvadeset sekundi za priču o svakom slajdu. To prezenteru ostavlja samo šest minuta i četrdeset sekundi da objasni svoju ideju te odgovori na pitanja publike. Takav način prezentiranja uskoro je postao toliko popularan da su u cijelom svijetu organizirana natjecanja, na kojima publika bira najbolje prezentere.
Na početku su najčešći prezenteri na ovakvim natjecanjima bili arhitekti, fotografi i dizajneri, no njima su se uskoro pridružili poslovni ljudi, kreativci, studenti i svi oni koji su prepoznali prednosti Pecha Kuche.

 

Pročitajte još

ZVIJEZDE PJEVAJU Mihi oduševio i prošao u finale, Lejla ispala

Dulist

[FOTO] MATURALNA VEČER Pomorci uplovili u svijet odraslih

Dulist

Pogledajte majicu koju je Mihovil Španja nosio u polufinalu Zvijezde pjevaju

Dulist