Kultura

FOTO Otvorene 63. Dubrovačke ljetne igre!

FOTO Otvorene 63. Dubrovačke ljetne igre!

Podizanjem zastave Libertas na Orlandov stup uz stihove ''Himne slobodi'' večeras su svečano otvorene 63. Dubrovačke ljetne igre.

Samu svečanost otvorenja režirao je Joško Juvančić, a glazbenim dijelom dirigirao ravnatelj glazbenog programa Ivan Repušić. Na svečanosti su sudjelovali glumci Festivalskog dramskog ansmabla, Dubrovački simfonijski orkestar, Zagrebačka filharmonija, zbor opere HNK Split, Dubrovački komorni zbor, Zbor Libertas i FA Linđo.

Gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić u govoru kojim je Igre proglasio otvorenima kazao je kako je bogata dubrovačka povijest ispunjena vrijednostima svjetskog glasa.

– I kada najbolje ide potrebno je preispitati vrijednosti, bilježiti događanja, ocijenjivati prošlost i donositi odluke koje moraju imati samo jedan cilj: očuvanje i unaprjeđenje općeg dobra i razvoj tehnologija i gospodarskih aktivnosti koji će donijeti stabilni i održivi razvoj u nepredvidljivim i izazovnim vremenima koji dolaze – kazao je Vlahušić, dodavši kako su Igre nastale otprilike kada i ideja o ujedinjenoj Europi, kao odgovor na stradanje i potreba za novim svjetlom u razrušenoj Europi.

Spomenuo je Vlahušić i lik ružnog bogataša Grdana iz Gundulićeve "Dubravke", kazavši kako je Grdan pobijeđen i 1991. godine zaslugom dubrovačkih branitelja, kada su uz građane Dubrovnika bili znanstvenici, umjetnici i humanitarci svijeta.

– Danas se Grdanu suprotstavljamo izgradnjom sveučilišnog grada, obnovom škola, sportskih igrališta, parkova, Lazareta, Luže i Revelina. Osmijehom vesele dubrovačke djece, uspješnih studenata, zadovoljnih obrtnika, sigurnih umirovljenika. Želimo Grad živog duha, a ne grad antikvarijat – kazao je Vlahušić.

Ove godine na Igrama se očekuje nastup više od dvije tisuće umjetnika iz cijelog svijeta, koji će na desetak scenskih i ambijentalnih dubrovačkih lokacija do 25. kolovoza održati više od 70 dramskih, glazbenih, plesnih, folklornih i drugih izvedbi.

Naši fotografi Zvonimir Pandža i Nora Novak bili su vrijedni i uslikali zanimljive trenutke s ceremonije otvaranja.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist