Kultura

[FOTO] OTVORENA IZLOŽBA ‘SLIKA KOJA GOVORI’ Pogledajte razvoj talijanskih brendova

izlozba

U kampusu Sveučilišta svečano je otvorena izložba “Slika koja govori: dizajn, razvoj i ikonski status poznatih talijanskih brendova”, rezultat suradnje Odjela za umjetnost i restauraciju Sveučilišta u Dubrovniku i Veleposlanstva Republike Italije u Republici Hrvatskoj.

Kroz 20 izloženih panela posjetitelji će, do 16. svibnja, imati priliku istražiti evoluciju vizualnog identiteta nekih od najvažnijih talijanskih brendova u sektorima hrane i pića, automobilske industrije i mode poput Algide, Camparija, Ferrera, Martinija , Ferrarija, Lamborghinija, Maseratija, Bulgarija, Guccija, Versacea i drugih. Izložba ilustrira i djelatnost dva ugledna talijanska dizajnera, Armanda Teste i Achillea i Piera Giacoma Castiglionija.

Izložbu je otvorila zamjenica veleposlanika Italije u Zagrebu Valeria Baistrocchi koja je je istaknula važnost suradnje i dodala kako je Dubrovnik peti hrvatski grad u kojem Veleposlanstvo može ponosno predstaviti javnosti tradiciju, inovativnost, izvrsnost i eleganciju talijanskog dizajna i priče koje iza njega stoje: ‘Važno je spomenuti da je 2023. godine Italija bila prvi trgovački partner Hrvatske, a program međugranične suradnje Interreg Italija- Hrvatska najveći je takav program u kojem sudjeluje Hrvatska. Ne samo na trgovačkoj razini, nego i na onoj akademsko- istraživačkoj, bilateralni odnosi između naše dvije zemlje su izvrsni.’

Pročelnik Odjela za umjetnost i restauraciju doc. art. Joško Bogdanović istaknuo je kako je izložba putovanje u svijet talijanskog dizajna čiji su brendovi, od mode do automobilske industrije, postali simboli stila i elegancije.

Prorektor za poslovanje Sveučilišta u Dubrovniku prof. dr. sc. Nebojša Stojčić je naglasio kako Sveučilište ima izvrsnu suradnju s talijanskim institucijama, što je posebno vidljivo kroz suradnju sa Sveučilištem u Palermu čiji Double Degree sveučilišni diplomski studij upisuje već sedmu generaciju studenata. Osvrnuo se i na značaj talijanskih gospodarstvenika za drvnu industriju i druge sektore, te na temu cirkularne ekonomije i važnost recikliranja resursa.

Pročitajte još

PRVI SIMFONIJSKI KONCERT ORKESTRA Monika Leskovar razgalila prepun Knežev dvor

Dulist

Dubravka Tullio, dubrovačka umjetnica predstavila je svoja dijela na izložbi ‘Neopipljivo’

Dulist

DUBROVAČKE LJETNE IGRE Jazz poslastica na Lovrjencu

Dulist