Grad

FOTO Otkriveno spomen obilježje dubrovačkim žrtvama Holokausta

zidovi holokaust 6

Spomen obilježje žrtvama Holokausta Židovske općine Dubrovnik otkriveno je u petak ujutro na Židovskom groblju na Boninovu.

Predsjednica Židovske općine Dubrovnik Sabrina Horović tom prilikom je podsjetila kako je ŽOD pred Drugi svjetski rat imala 148 članova, od kojih je 87 živjelo u gradu. Od njih 87 u Holokaustu je stradalo njih 27, a među njima i predratni dubrovački rabin Salomon Baruh.

-Držali smo da je obveza naše generacije memorirati žrtvu na posebnom mjestu i na našem groblju postaviti spomenik. Brojni posjetitelji moći će obići ovo mjesto i položenim kamenčićem simbolično se pokloniti žrtvama. Barem dvaput godišnje, 27. siječnja na Dan sjećanja na Holokaust i za Jom Hašoa, naši članovi će također biti ovdje. Na mjestu na kojemu svaka obitelj iz naše općine ima svoju žrtvu – istaknula je Horović.

– Žrtava se moramo sjećati i odavati im poštovanje. Time ćemo obnavljati našu riješenost da spriječimo takve strahote i odbacimo mentalitet koji ih dopušta. Izvore Holokausta treba odmah zaustaviti. To je najvažnija poruka izvučena iz naslijeđa Holokausta. Nemoj biti počinitelj, nemoj biti žrtva, ali nemoj biti ni pasivni promatrač – kazala je Horović.

Osim Horović govore su održali i predsjednik Židovske općine Zagreb i Koordinacije židovskih općina u RH Ognjen Kraus te gradonačelnik Andro Vlahušić, dok je glavni hrvatski rabin Luciano Moše Prelević izmolio Kadiš. Potom su članovi obitelji stradalih u Holokaustu upalili svijeće i ostavili kamenčić na spomen obilježju.

Autor idejnog rješenja spomen obilježja je Ivan Čerenješ s Hebrew University iz Jeruzalema. Na pročelju spomenika u latiničnom i židovskom pismu uklesana su imena 27 članova dubrovačke židovske zajednice koji su stradali u Holokaustu. U podnožju je naveden citat Jeremije 31-14 iz Starog zavjeta, kao i stilizirana menora, dok je u koritu pred spomenikom postavljeno šest svijeća, u spomen na šest milijuna Židova ubijenih u Drugom svjetskom ratu. Spomen obilježje otkrili su predsjednica i podpredsjednik Židovske općine Dubrovnik Sabrina Horović i Slobodan Tošović. Investitor u spomen obilježje je ŽOD, a izgrađen je uz financijsku pomoć Grada Dubrovnika i DPDS-a.

Otkrivenju spomen obilježja nazočili su ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar, župan Nikola Dobroslavić, gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić, predsjednik Županijske skupštine Ivan Margaretić, predsjednik Gradskog vijeća Mato Franković, predstavnici vjerskih zajednica te mnogi drugi uglednici iz javnog života grada.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

KAZNILI IH ZBOG KORIŠTENJA PALETARA Grad sankcionirao Konzum

Dulist

LJETNE ZABAVE Glazba se vraća na ulice Grada

Dulist