Županija

FOTO/OSVAJAČI ‘ZLATNE NARANČE’ Obitelj Novaković: ‘Svakog gosta primamo otvorenog srca’

FOTO/OSVAJAČI 'ZLATNE NARANČE' Obitelj Novaković: 'Svakog gosta primamo otvorenog srca'

‘Seosku kuću’ obitelji Novaković, dobitnike vrijedne nagrade ‘Zlatna naranča’ obišao je u srijedu župan Nikola Dobroslavić.

‘Ponosan sam i drago mi je’, rekao je Pero Novaković, koji je povrh svega odličan domaćin, kao i njegov sin Niko. Istaknuo se i kao vrhunski vodič koji je proveo sve prisutne kroz cijelo gospodarstvo i vrt u kojem ima svega blaga.

– Započeli smo skromno. Kuća nam je uništena 1991. godine u ratu, stoga je za mene i moju obitelj ovo osjećaj jednog ponosa. Uz pomoć društva obnovili smo kuću i dali joj život 2000. godine. Kada smo krenuli u ugostiteljstvo, nisam imao pojma što me čeka. Ali malo pomalo, vratili smo se, dograđivali, razmišljali da damo kući osjećaj starine, onako kako se prije živjelo – rekao je Novaković koji ističe kako je kruna njihove ponude – ‘poseban duh’.

– Svakog gosta primamo otvorenog srca – istaknuo je Novaković.

Župan Nikola Dobroslavić istaknuo je ovom prilikom kako je napredak u turizmu možda i najvidljiviji u seoskom turizmu.

– Naše gospodarstvo jako napreduje iz godine u godinu i zato smo i uveli ovu nagradu. Ovo domaćinstvo je najbolje od svih prijavljenih ove godine, a mi smo se došli uvjeriti kako je nagrada otišla u prave ruke – rekao je župan.

– Ovdje u Konavlima moram pohvaliti brojne inicijative za razvoj agroturizma. Tu je jako veliki broj domaćinstava koje se bave tim oblikom turizma i to je rezultiralo zadržavanjem ljudi. Ova općina gotovo da nije ni okrznuta depopulacijom. Moram istaknuti kako na području cijele naše županije imamo velike pomake u segmentu seoskog turizma. To pokazuje da osim klasičnog turizma imamo i jednu ruralnu dimenziju koja može mnogo toga ponuditi – naglasio je Dobroslavić koji je u obilasku bio sa zamjenicima Žaklinom Marević i Joškom Cebalom, ravnateljicom DUNEA-e Melanijom Milić, zamjenikom načelnika Općine Konavle Ivom Radonićem te predsjednicom HGK ŽK Dubrovnik Terezinom Orlić i predstavnicom Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije Stelom Đurović.

Dubrovačko-neretvanska županija i Regionalna agencija DUNEA izbor za najbolje u ruralnom turizmu uspostavile su prije tri godine kako bi se ukazalo na važnost kvalitetnog pristupa u vođenju obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u službi ruralnog turizma i odalo priznanje najizvrsnijima.

Nakon obilaska 15 finalista, od kojih su dva s područja Dubrovnika, šest iz Neretve, tri s Pelješca te po dva iz Konavala i Korčule, stručno povjerenstvo najveći broj bodova dalo je ‘Seoskoj kući’ u Čilipima dok drugo mjesto dijele Seosko domaćinstvo Musladin i Agroturizam Laptalo iz okolice Grada. Treće mjesto osvojio je Restoran Lopoč iz doline Neretve. Među finalistima, jedinstvenom ponudom istaknuli su se Konavoska kuća Bokarica, pionir privatnog smještaja u Konavlima koja unutar obiteljske kuće ima i bogatu etnografsku zbirku te Ethno Village Podčempres i Paddle Surf Baćina sa svojim kompleksom kuća za odmor u kojem se održavaju i umjetničke kolonije uz dodatnu ponudu veslanja na dasci Baćinskim jezerima. 

Stručni ocjenjivački žiri je osim atrakcija, izdvojio i tradicijske proizvode koji nadopunjuju ponudu ruralnog turizma Županije. Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Komparak Vlaho s Korčule primjer je kako od tradicionalnog proizvoda stvoriti i turistički posebno u svjetlu održivog razvoja turizma i zaštite okoliša. 

Osim navedenih, finalisti su bili i Hotel Restaurant Villa Neretva, Konoba Vrillo, Kušaonica ulja Surjan, PTO Natura Dalmatia i OPG Ostojić.

Pročitajte još

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist

OLDTIMER RALLY U STONU Sedamdesetak povijesnih vozila će voziti od Komarne do Stona

Dulist

[FOTO] IDE SE NA GRAĐEVINSKU DOZVOLU Ovako će izgledati Sportsko-rekreacijski centar Čibača

Dulist