Kultura

[FOTO] GETALDIĆI POBJEDNICI UNESCO KVIZA ‘Važno je očuvati našu kulturnu i povijesnu baštinu’

unesco kviz 4

Osnovna škola Marin Getaldić proglašena je pobjednikom UNESCO kviza za polaznike petih i šestih razreda dubrovačkih osnovnih škola. Riječ je o jednom od edukativnih programa za mlade koji se provode s ciljem podizanja razine svijesti o značaju dubrovačke kulturne baštine i važnosti njezinog očuvanja za buduće generacije.

Pobjednici kviza su osvojili sudjelovanje na seminaru o UNESCO-voj svjetskoj baštini za osnovnoškolce u Krakowu od 17. do 21. lipnja. Osim predstavnika Dubrovnika, na seminaru će sudjelovati i predstavnici Banske Štiavnice iz Slovačke, Budimpešte, Krakowa, Kutne Hore iz Češke te Beča. Riječ je o edukacijskom projektu za osnovne škole kojeg provodi Organizacija gradova svjetske baštine (OWHC), regionalno Tajništvo Istočne i Srednje Europe. Ali i svi ostali sudionici ovog natjecanja su nagrađivani s izletom na Lokrum.

– Zadovoljni smo i sretni zbog sudjelovanja na ovom kvizu kao i pobijedi. Ovakav kviz i događaji su bitni za nas, jer mi živimo u lijepom gradu, ali svakodnevno se susrećemo s njime pa nam je njegova ljepota uobičajena. Ponekad ne doživljavamo kako je taj grad lijep i značajan uz svoju bogatu povijest. Djeca nekada to uzimaju ‘zdravo za gotovo’, ovakvim kvizovima i projektima, dižemo svijest o važnosti očuvanja kulturne baštine i da oni shvate kakav je biser Dubrovnik jer imamo toliko toga za očuvati – istaknula je nastavnica povijesti OŠ Marina Getaldića Ružica Marinković.

Bogati program proglašenja pobjednika u Kneževom dvoru, otvorio je Knez Marojica Bijelić s govorom o Dubrovačkoj Republici uz pratnju fanfarista Umjetničke škole Luke Sorkočevića, Marina Čikata, Tomasa Perčina i Matiju Slomovića koje je mentorirao Ivan Kušelj. Nakon njih je Folklorni Ansambl Linđo izveo Dubrovačku kontradancu. Potom je učenica Umjetničke škole Luke Sorkočevića Nikoleta Ivanković izvela pjesmu Orlando pod mentorstvom Diane Stanoš. Nakon nje, učenica 7. a razreda Osnovne škole Marina Držića recitirala je pjesmu Stradun Luka Paljetka čiji je mentorica bila Lucija Stahor te je Himnu Slobodi pod mentorstvom Martine Skvrce izvela učenica 3. a Osnovne škole Ivana Gundulića Mihaela Radić. Za kraj, nastupila je Dječja klapa Umjetničke škole Luka Sorkočevića pod mentorstvom Petre Biskup Potrebica koja je izvela dvije pjesme, Čija je ono divojka te Zelena naranča. Također, uzvanike i sudionike kviza te njihove nastavnike je pozdravila zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić koja je istaknula važnost ovog događaja za očuvanje dubrovačke kulturne i povijesne baštine.

Inicijativa je dio programa Godine UNESCO-ve svjetske baštine u Dubrovniku koji uključuje preko 100 događanja kroz cijelu 2024. godinu. Naime, ove godine, Dubrovčani se prisjećaju nekoliko događaja važnih za povijesno i kulturno sjećanje Dubrovnika. Riječ je o 45. obljetnici upisa povijesne jezgre Dubrovnika na UNESCO-v Popis svjetske baštine, 15. obljetnici upisa Feste sv. Vlaha na Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva te upis arhivskih fondova iz razdoblja Dubrovačke Republike na listi Sjećanje svijeta u studenome prošle godine.

UNESCO kviz i popratni program organizirao je Grad Dubrovnik u suradnji s Dubrovačkim muzejima, Folklornim ansamblom Linđo, Umjetničkom školom Luke Sorkočevića te dubrovačkim osnovnim školama.

Svakako, čestitamo pobjednicima, ali i svim sudionicima kviza i veselimo se sličnim budućim događanjima!

FOTO: Nora Di Leo / DuList

Pročitajte još

DUBROVAČKI SLIKAR IZVOR PENDE: Moram slikati u Gradu, iako malo brine o kulturi

Ivana Mijić Vulinović

KONCERTI U TAJNIM VRTOVIMA Septet Dubrovačkog simfonijskog orkestra u Pridvorju

Dulist

TIFLOLOŠKI MUZEJ U ZAGREBU Dubrovačka slikarica Anabel Zanze otvara izložbu NE-PRE-PRE-KE

Dulist