Aktualno

FOTO / OKRUGLI STOL ‘Osobe s invaliditetom nisu socijalni slučaj!’

FOTO / OKRUGLI STOL 'Osobe s invaliditetom nisu socijalni slučaj!'

Okrugli stol s temom ‘Dosadašnja dostignuća i uloge udruga osoba s invaliditetom i lokalne uprave u primjeni i monitoringu ‘Konvencije UN-a o pravima osoba s invaliditetom’ održao se u petak u Maloj vijećnici Grada Dubrovnika.

Potpredsjednica Zajednice saveza osoba s invaliditetom Marica Mirić održala je predavanje u kojemu je istaknula kako je izuzetno ponosna na rad Grada Dubrovnika i njihov doprinos. Također, navela je niz problema s kojima se susreću udruge i osobe s invaliditetom, a jedan od problema je i pronalazak asistenata jer, kako izjavljuje, ‘nitko neće raditi za dvije tisuće kuna i imati tako veliku odgovornost’. Razna dostignuća postignuta su u zadnjih deset godina, a među kojima je i izgradnja Centra za rehabilitaciju ‘Josipovac’ u Župi dubrovačkoj. Grad Dubrovnik, ali i županija u svojim godišnjim proračunima osiguravaju sredstva za raspisivanje javnih natječaja za projekte udruga osoba s invaliditetom, a kroz programe javnih radova osobe s invaliditetom sve više se zapošljavanju.

A da nije sve monotono kao i na većini okruglih stolova, pobrinuo se Stjepo Gleđ Markos koji je pokrenuo projekt ‘Unison World’, a koji zbližava osobe s posebnim potrebama i sve ranjive skupine društva te ih integrira u jedno zajedništvo putem glazbe.

– Održavamo glazbene radionice na kojima nastaju nova glazbena djela. Nismo htjeli napraviti nikakvu razliku između nas nego smo jednostavno htjeli da napravimo jedno zajedništvo putem glazbe. Udruga Rina Mašera prihvatila je i podržala naš projekt kao i Grad Dubrovnik, a u Udruzi redovito održavamo naše radionice gdje se družimo, pjevamo i upoznajemo jedni druge.  Pokrenuli smo jedan još veći projekt koji se zove ‘Unison’, a to je projekt glazbenih radionica i već je nastao jedan zbor koji također nosi isto ime, a nastupaju svi, baš svi! Imamo starije i nemoćne osobe, djecu bez roditelja, osobe s posebnim potrebama, ali i vrhunske glazbenike i pjevače. Ima nas već 20-ak i baš pjevamo kvalitetno! – rekao je Markos.

Na okruglom stolu sudjelovali su predstavnici raznih udruga za osobe s invaliditetom, poput udruge Dva skalina, Udruge ‘Poseban prijatelj’, Centra za rehabilitaciju ‘Josipovac’ i drugi, kao i biskup dubrovački mons. Mate Uzinić, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić te  viši savjetnik Upravnog odjela za međugeneracijsku solidarnost branitelja i obitelji Pero Pendo.

lm

Pročitajte još

BUDUĆI PARKING U NOVOJ MOKOŠICI Franković: Plan je da ga izgradimo u ovoj godini

Dulist

[FOTO] OBILAZAK CESTE TAMARIĆ Franković najavio: Realizacijom ovog projekta će biti moguća komunikacija manjim autobusom!

Dulist

TUŽNA OBLJETNICA U sudaru Aurore i Ilirije poginulo 10 putnika

Dulist