AktualnoŽupanija

FOTO/ DAN ŽUPANIJE ‘Podigli smo se iz pepela i danas smo među najboljima!’

FOTO/ DAN ŽUPANIJE 'Podigli smo se iz pepela i danas smo među najboljima!'

Svečana sjednica skupštine Dubrovačko-neretvanske županije povodom blagdana Svetog Leopolda Bogdana Mandića i Dana Dubrovačko-neretvanske županije održana je u petak ujutro u Kazalištu Marina Držića.

Nagrade Dubrovačko-neretvanske županije za životno djelo pripale su glazbeniku Oliveru Dragojeviću i književniku Stjepanu Šešelju. Nagradu Dubrovačko-neretvanske županije za iznimna postignuća dobili su predsjednik udruge Rina Mašera Petar Baničević, KUD Metković i Narodna glazba Smokvica, a Nagradu za doprinos ugledu i promociji Dubrovačko-neretvanske županije u zemlji i svijetu dr. sc. Vlado Onofri i Hrvatska glazba Potomje.

-Prve godine od nastanka županije bile su obilježene mukotrpnim oporavkom od teških razaranja nanesenih agresijom i okupacijom dijelova županije. Državnim programom obnove i marljivošću naših ljudi podigli smo iz pepela stradala područja. Vratili smo turizam, ojačali poljoprivredu, osnovali sveučilište, izgradili luke, popravili ceste. Tako smo, unatoč ratnim štetama, uspjeli sustići najnaprednije regije i danas smo u krugu pet najuspješnijih županija. Među najboljima smo u korištenju fondova EU te gospodarenju pomorskim dobrom. Ostvarujemo iznimna postignuća u turizmu, a Dubrovnik se ravnopravno nosi sa svjetskom turističkom elitom. Gradimo konačno i Pelješki most – izjavio je tom prilikom župan Nikola Dobroslavić.

-Nezaposlenost je među najnižima u Hrvatskoj, demografsko stanje bolje je od hrvatskog prosjeka, a nema ni znatnijeg iseljavanja – napomenuo je Dobroslavić, a kao planove za budućnost naveo izgradnju autoceste kroz županiju, brzu cestu do zračne luke Čilipi te kongresni centar.

-Vlada RH s jednakom pažnjom pristupa svim krajevima Hrvatske. Na jugu, su suradnji sa županom, gradonačelnicima i načelnicima, realiziramo velik broj projekata. Županija ima velik potencijal i nadprosječno je razvijena. Pripremili smo i novi Zakon o otocima, a premijer je najavio da ćemo najesen predstaviti novu otočku politiku – rekla je izaslanica predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

-Županijski teritorijalni ustroj omogućio je razvoj i današnje uspjehe. Do pred dvadeset godina ova je županija bila razrušena, ali se oporavila poput Feniksa te je danas u samom vrhu. Od prvog smo se dana zalagali da ovaj prostor bude samostalna regionalna jedinica, što je preduvjet daljnjeg razvoja – istaknuo je izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović i saborski zastupnik Branko Bačić.
-U posljednjih godinu dana Dubrovačko-neretvanska županija jakoje napredovala, posebno s najboljom turističkom sezonom u povijesti. Postali ste jedna od najatraktivnijih svjetskih destinacija, a razvijate se i kroz infrastrukturu, poljoprivredu i zaštitu okoliša. Naravno, najveći projekt je Pelješki most koji će povezati županiju – rekao je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

-Dubrovnik kao središte zainteresiran za ravnomjeran razvoj svakog kutka županije – izjavio je gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, dok je predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg naglasio kako je Dubrovačko-neretvanska županija pokazala jasnu viziju razvoja.

U ime nagrađenih prisutnima se obratio Stjepan Šešelj.

Među uzvanicima na svečanoj sjednici bili su i dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, podpredsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, ministrica u Vladi Crne Gore Marija Vučinović, zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica te državni tajnici, pomoćnici ministara i saborski zastupnici, kao i predstavnici vjerskih zajednica, diplomatskog zbora i brojni drugi.

Svečanosti je prethodilo odavanje počasti poginulim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskoga rata, proglašenje najuspješnijih županijskih sportaša i prigodan kulturno-umjetnički program na Stradunu. Proslava će biti zaključena večernjim koncertom Dubrovačkog simfonijskog orkestra u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik te sutradan svetom misom i koncertom županijskih puhačkih orkestara ispred crkve sv. Vlaha.

Pročitajte još

PROBLEMI NA IZLAZU IZ BURBONA Pješaci moraju osluhnuti spušta li se automobil!

Marko Džamarija

‘STVORENE SMO ZA NEBO’ Promocija knjige Tee Perović

Dulist

PROMETNA U KUPARIMA Ozlijeđena osoba prevezena u bolnicu

Dulist