Aktualno

[FOTO] ODRŽAN SIMPOZIJ Niz predavanja o važnosti zdravstvene pismenosti

panel1

Dvodnevni simpozij „Zdravstvena pismenost – izazovi i perspektive“, održan je 19. i 20. travnja na Sveučilištu u Dubrovniku.

Organizatori skupa su Hrvatsko društvo za javno zdravstvo HLZ-a, Odjel za komunikologiju Sveučilišta u Dubrovniku, Adria Digital Media Observatory i Zavod za javno zdravstvo Dubrovnik, a događaj se održao pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva RH, Hrvatske liječničke komore, Hrvatskog liječničkog zbora i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Prvi dan simpozija obuhvatio je šest tematskih panel predavanja: Uloga medija u zdravstvenoj pismenosti, Zdravstvena pismenost danas i mogućnosti sutra, Od promicanja zdravlja do zdravstvene pismenosti, Zdravstvena pismenost i mentalno zdravlje, Nacionalni programi – potreba boljeg razumijevanja i Komunikacija s pacijentima i zdravstvena pismenost. Znanstveno-stručni skup okupio je brojne stručnjake iz područja zdravstva, medijske kulture i komunikologije, psihologije i stručnjake koji se bave zdravstvenom pismenošću, promicanjem zdravlja, medijskom komunikacijom i komuniciranjem zdravstvenih tema, a s ciljem multidisciplinarne razmjene znanja i iskustva u prepoznavanju izazova suvremenog života u zdravstvenom opismenjavanju građana i primjeni znanstvenih perspektiva za bolje zdravlje.

Drugog dana simpozija, održan je okrugli stol „Zdravstvena pismenost u 21. stoljeću – čija je odgovornost za (ne)razumijevanje zdravstvenih poruka u javnom prostoru“. Na okruglom stolu su sudjelovali Ivana Androić (glavna urednica i zamjenica direktora Tele-5 Dubrovačkog medijskog centra), prof. dr. sc. Mato Brautović (pročelnik Odjela za komunikologiju Sveučilišta u Dubrovniku), dr. sc. specijalist javnog zdravstva Jasmina Kovačević (Zavod za javno zdravstvo Požeško- slavonske županije, Hrvatsko društvo za javno zdravstvo), Sandra Lacković (novinarka HRT-a dopisništva Dubrovnik), primarijus javnog zdravstva dr. Marija Mašanović (Zavod za javno zdravstvo DNŽ, Hrvatsko društvo za javno zdravstvo), prof. dr. sc. Marko Milosavljević (pročelnik Odjela za komunikologiju Sveučilišta u Ljubljani). Osnovna poruka svih sudionika je potreba unaprjeđenja osobnih i interpersonalnih vještina u komuniciranju zdravstvenih i medijskih stručnjaka u svrhu što jasnijeg prijenosa zdravstvenih informacija svim sugrađanima za postizanje što boljih zdravstvenih ishoda.

Simpozij je jedna od aktivnosti 7. Dana medijske pismenosti, projekta Agencije za elektroničke medije i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, koji se u suradnji s brojnim partnerima i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija i Ministarstva znanosti i obrazovanja provodi svake godine u proljeće, od 2018. godine.

Pročitajte još

SUTRA OD 18 DO 22 SATA Zbog utrke Pelješkim mostom privremena regulacija prometa!

Dulist

Sredinom rujna počinje sanacija skalina uz Jezuite!

Dulist

UZ NACIONALNI DAN UDOMITELJA Javna tribina ‘Daruj dom – postani udomitelj’

Dulist