Grad

FOTO / OBLJETNICA LIONS KLUBA Kvarat od stoljeća dubrovačkih ‘lavova’

FOTO / OBLJETNICA LIONS KLUBA Kvarat od stoljeća dubrovačkih 'lavova'

Lions klub ‘Sveti Vlaho’ svečanom sjednicom, koja se ove subote održava na Kampusu, obilježava 25 godina lionizma u Hrvatskoj, ali i 25. rođendan ovog kluba. Tim povodom u Dubrovniku se okupilo oko 130 lionsa iz Hrvatske te prijateljskih klubova iz drugih zemalja, a skupu je nazočio i međunarodni predsjednik Jitsuhiro Yamada.

– Lion klub Sveti Vlaho danas slavi 25 godina, a glavna aktivnost kluba je briga o slabovidnim i slijepim osobama. Prije dvije godine uz angažman našeg člana Joza Serdarevića i uz pomoć učenika Gimnazije napravljen je plan grada za slijepe. Sad nastavljamo s akcijom te prikupljamo sredstva za mapu grada koju bi stavili na Vrata od Pila i Ploča, tako da naši gosti koji su slabovidni mogu svojim dodirom osjetiti ljepote ovog našeg grada – istaknula je Gordana Galov, predsjednica LC ‘Sveti Vlaho’, dodavši kako će se u akciju uključiti i Grad Dubrovnik koji će u proračunu za 2016. osigurati sredstva za završetak projekta.

Inače, 25. listopada 1990. na svečanosti charter partija u Dubrovniku osnovan je Lions Klub Dubrovnik Sveti Vlaho, čiji je osnivač Lions Klub Trani, a kuma gospođa Beba Amorese. I službeno je klub Sveti Vlaho prvi osnovani Lions klub u Hrvatskoj te je tako začetnik i promotor ideje lionizma na ovim prostorima.

Pomoć slijepim i slabovidnim osobama zadatak je na kojega je Lionse 1925. potakla Helen Keller, i upravo je to stalna i najvažnija djelatnost kluba. Pomoć Udruzi slijepih Dubrovačko – neretvanske županije, direktna pomoć slijepim osobama, naročito slijepim studentima, izrada plana Grada Dubrovnika za slijepe te već spomenuta, najnovija akcija izrade reljefnih planova Grada na Brailleovom pismu na ulazima s Pila i Ploča u Grad te pomoć socijalno ugroženim obiteljima, socijalnim i zdravstvenim ustanovama temeljne su smjernice djelovanja kluba.

Inače, cijeli vikend u Dubrovniku u znaku je ove humanitarne udruge. Osim svečane sjednice, vikend je u znaku potpisivanja Povelje prijateljstva, kao i humanitarne svečane večere, na kojoj će se prikupljene donacije uložiti u izradu dviju reljefnih mapa za slijepe i slabovidne osobe.

Domaćini će s gostima u ponedjeljak posjetiti i Centar Josipovac, a organizirat će se i izlet u Neretvu.

 

Pročitajte još

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist

POKRENUTA JAVNA NABAVA Gradit će se novi boćarski dom u Gospinom polju

Dulist

‘Neboderko’ od ponedjeljka s deset dodatnih polazaka!

Dulist