Grad

FOTO / OBLJETNICA LIONS KLUBA Kvarat od stoljeća dubrovačkih ‘lavova’

25 godina Lionsi 38

Lions klub ‘Sveti Vlaho’ svečanom sjednicom, koja se ove subote održava na Kampusu, obilježava 25 godina lionizma u Hrvatskoj, ali i 25. rođendan ovog kluba. Tim povodom u Dubrovniku se okupilo oko 130 lionsa iz Hrvatske te prijateljskih klubova iz drugih zemalja, a skupu je nazočio i međunarodni predsjednik Jitsuhiro Yamada.

– Lion klub Sveti Vlaho danas slavi 25 godina, a glavna aktivnost kluba je briga o slabovidnim i slijepim osobama. Prije dvije godine uz angažman našeg člana Joza Serdarevića i uz pomoć učenika Gimnazije napravljen je plan grada za slijepe. Sad nastavljamo s akcijom te prikupljamo sredstva za mapu grada koju bi stavili na Vrata od Pila i Ploča, tako da naši gosti koji su slabovidni mogu svojim dodirom osjetiti ljepote ovog našeg grada – istaknula je Gordana Galov, predsjednica LC ‘Sveti Vlaho’, dodavši kako će se u akciju uključiti i Grad Dubrovnik koji će u proračunu za 2016. osigurati sredstva za završetak projekta.

Inače, 25. listopada 1990. na svečanosti charter partija u Dubrovniku osnovan je Lions Klub Dubrovnik Sveti Vlaho, čiji je osnivač Lions Klub Trani, a kuma gospođa Beba Amorese. I službeno je klub Sveti Vlaho prvi osnovani Lions klub u Hrvatskoj te je tako začetnik i promotor ideje lionizma na ovim prostorima.

Pomoć slijepim i slabovidnim osobama zadatak je na kojega je Lionse 1925. potakla Helen Keller, i upravo je to stalna i najvažnija djelatnost kluba. Pomoć Udruzi slijepih Dubrovačko – neretvanske županije, direktna pomoć slijepim osobama, naročito slijepim studentima, izrada plana Grada Dubrovnika za slijepe te već spomenuta, najnovija akcija izrade reljefnih planova Grada na Brailleovom pismu na ulazima s Pila i Ploča u Grad te pomoć socijalno ugroženim obiteljima, socijalnim i zdravstvenim ustanovama temeljne su smjernice djelovanja kluba.

Inače, cijeli vikend u Dubrovniku u znaku je ove humanitarne udruge. Osim svečane sjednice, vikend je u znaku potpisivanja Povelje prijateljstva, kao i humanitarne svečane večere, na kojoj će se prikupljene donacije uložiti u izradu dviju reljefnih mapa za slijepe i slabovidne osobe.

Domaćini će s gostima u ponedjeljak posjetiti i Centar Josipovac, a organizirat će se i izlet u Neretvu.

 

Pročitajte još

Dubrovačke mjere priuštivog stanovanja predstavljene kao primjer djelovanja lokalnih vlasti gradova EU

Dulist

HVALI SE PROTUPRAVNOM ODLUKOM! Što stoji iza Raguževe ‘koferijade’?

Ivana Mijić Vulinović

GRAD POZIVA Ispunite anketu i doprinesite planiranju zelene urbane obnove!

Dulist