Aktualno

FOTO Na današnji dan prije 22 godine poginuo Ron Brown

FOTO Na današnji dan prije 22 godine poginuo Ron Brown

Na današnji dan prije 22 godine nedaleko zračne luke u Čilipima srušio se američki vojni zrakoplov u kojem je bio tadašnji ministar trgovine SAD-a Ronald Brown i delegacija s još 34 osobe, koja se u Dubrovniku trebala sastati s hrvatskim dužnosnicima.

Povodom 22. obljetnice te tragedije u Memorijalnoj kući održana je komemoracija.

-SAD i Hrvatska gaje dugo prijateljstvo i suradnju, a komemoracija je znak snage međusobnih odnosa. Ron Brown je danas simbol jake veze SAD-a i Hrvatske u našim zajedničkim naporima ponovne izgradnje Hrvatske i regije nakon rata – kazao je tom prigodom prvi tajnik Veleposlanstva SAD-a Matthew Garrett.

-Žao nam je zbog tako velike tragedije. Hrvatska i SAD oduvijek su imali odlične odnose, a željeli bismo da budu još bolji, počevši od vize između dviju država – izjavila je zamjenica dubrovačko-neretvanskog župana Žaklina Marević.

-Tragično stradala delegacija predstavljala je iskaz pomoći Hrvatskoj i Dubrovniku u vremenu neposredno nakon Domovinskog rata. Naša je obveza i čast prisjetiti se njihove žrtve koja nam treba biti poticaj da očuvamo prijateljstvo i odlične odnose s SAD-om – rekla je zamjenica gradonačelnika Dubrovnika Jelka Tepšić.

U knjigu žalosti upisali su se prvi tajnik Matthew Garrett, zamjenica župana Žaklina Marević, zamjenica dubrovačkog gradonačelnika Jelka Tepšić i načelnik Općine Konavle Božo Lasić. Nakon komemoracije dužnosnici su se uputili na mjesto pada zrakoplova položiti cvijeće i upaliti svijeće u znak spomena na preminule.

Podsjetimo, zrakoplov se 3. travnja 1996. godine srušio u Konavlima na području brda Sveti Ivan, navodno zbog greške u navigaciji prilikom velikog nevremena. Svi putnici su poginuli, a među njima i dvoje hrvatskih državljana.

Ron Brown rođen je u Washingtonu, a odrastao u New Yorku u obitelji Afroamerikanaca srednje klase. Studirao je na Midllebury Collegeu. Služio je vojni rok u Južnoj Koreji i Europi, oženio se i završio studij prava. Radio je kao odvjetnik i lobist, imao je funkcije u Demokratskoj stranci, a uspješno je sudjelovao i u predsjedničkoj kampanji Billa Clintona, koji ga je nakon pobjede na izborima 1993. godine imenovao ministrom trgovine.

Pročitajte još

NORDIJSKO HODANJE I PJEŠAČENJE U KONAVLIMA Organizirane 3 rute, za svakoga ponešto

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1895. Rođen slikar Ignjat Job

Dulist

CAVTATSKI UČENICI U KUĆI BUKOVAC Izrađivali uskršnje čestitke

Dulist