Aktualno

FOTO Mnoštvo Dubrovčana pohrlilo vidjeti Žive jaslice na Stradunu

Na trgu Luža na Stradunu u četvrtak poslijepodne su uprizorene još jedne ”Žive jaslice”, božićna priča o događajima vezanim uz rođenje Isusa Krista u Betlehemu, a svetu obitelj ove godine sa svojim nedavno rođenim djetetom ”igrala” je obitelj Luetić.

Glasnogovornca Dubrovačka biskupije Angleina Tadić istaknula je ovom prilikom kako se ovim projektom želi vjernicima i svim Dubrovčanima približiti događaja Isusovoj rođenja opisan u evanđeljima.
– On se već dvije tisuće godina na različite načine prenosi kako u kršćanskoj vjerničkoj tradiciji tako i na filmu, u slikarstvu, glazbi i književnosti. Jaslice ili Betlehemi napravljeni od različitih materijala dio su božićnog dekora naših crkava i obiteljskih domova. Za razliku od njih ove žive jaslice upravo sudjelovanjem ”živih” likova obučenih u pastire, anđele, članove Svete Obitelji Isusa, Mariju i Josipa žele na jedan drugačiji, življi način učiniti prisutnim te prošle događaje u našem vremenu i prostoru – rekla je Tadić.
Prigodni tekst za naratora i likove svake godine piše Joško Mikuš, pročelnik Vijeća za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije, naratori na uprizorenju Isusovog rođenja bili su Marija Đurović i Zvonimir Cetinić, prigodne pjesme pjevao je zbor mladih iz župe sv. Mihajla, a likove pastira i anđela uprizorili su dubrovački animatori i djeca. Svetu Obitelj uprizorila je obitelj iz župe sv. Obitelji iz Mokošice Marija i Mario Luetić sa svojim dvomjesečnim djetetom, a nazočna su bila i starija djeca ove obitelji. I za ove žive jaslice dovezeno je nekoliko domaćih životinja iz naselja Bosanka.
Okupljenima se kratko obratio i biskup dubrovački Mate Uzinić koji je potaknuo sve, osobito najmlađe, da se prema svojim starijima odnose jednako dobro kao prema malom Isusu.
”Žive jaslice” organizirali su Dubrovačka biskupija, Grad Dubrovnik i Turistička zajednica grada Dubrovnika.

Pročitajte još

Kapetanić, Macan, Milinković i Šuljak počasni članovi DPDS-a

Dulist

Rendžeri pomogli odsukati jedrilicu kraj Polača

Dulist

[SPCO DSUBROVNIK] ‘Nismo ni pretpostavljali da za tako nešto treba tražiti dozvolu’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija