Aktualno

[FOTO] Mladi volonteri odlučili su ovaj vikend probuditi Dubrovnik i sve potrebite u njemu

[FOTO] Mladi volonteri odlučili su ovaj vikend probuditi Dubrovnik i sve potrebite u njemu

Početak ovogodišnjeg volonterskog pojekta ’72 sata bez kompromisa’ u Dubrovniku su s nestrpljenjem dočekali volonteri u već prepoznatljivim zelenim majicama prvog dana akcije u petak, 14. listopada. Već od ranog jutra krenulo se na različite strane Dubrovnika i okolice, a volonteri su bili raspoređeni na dvanaest akcija socijalnog, ekološkog i radnog tipa. Dubrovnik u ovom projektu sudjeluje već osam godina i okuplja preko 250 volontera.
U socijalnim akcijama korisnicima Caritasa Dubrovačke biskupije, volonteri su uređivali domove, pripremali zidove za pituravanje koje će onda volonteri obojati na subotnjim akcijama. Osim što su kroz fizički rad sređivali obiteljske kuće, ono bitnije od svega bilo je ući u domove ljudi, družiti se s njima, saslušati ih i vratiti im osjećaj da su važni i potrebni društvu.
Dubrovački volonteri ovaj petak su surađivali s Udrugom roditelja djece s poteškoćama u razvoju “Dva skalina” gdje su obojali ogradu i uređivali dječje igralište kako bi korisnici Udruge imali nesmetan i ugodan boravak u svojim vanjskim prostorijama. Suradnja se također nastavila i s Centrom za rehabilitaciju “Josipovac” gdje su kroz veliki osmijeh na licu i druženje volonteri obojali prostorije njihovog boravka.
Osim navedenih, nekolicina volontera uređivala je prostorije starog samostana, čistila okoliš Mosta dr. Franja Tuđmana i pripremala kreativne radinosti za svoje sugrađane treće životne dobi.
Mladi Dubrovčani od 15 do 35 godina odlučili su ovaj vikend probuditi Dubrovnik i sve potrebite u njemu, a velika većina njih će to nastaviti i poslije projekta.
’72 sata bez kompromisa’ je međunarodna volonterska akcija koja je započela davne 1995. godine u Njemačkoj. Otada se svake godine broj volontera, akcija i uključenih država povećava. Zasad je u projekt uključeno 10 europskih zemalja. Hrvatska je u projekt uključena već osmu godinu zaredom, a svake godine se broj uključenih gradova i općina povećava.
’72 sata bez kompromisa’ u Dubrovniku se održava u organizaciji Studentskog katoličkog centra Dubrovnik (SKAC_DU), a u suradnji s Caritasom i Vijećem za mlade Dubrovačke biskupije.
Mladi Dubrovačke biskupije

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist