Aktualno

ZAŠTO JOŠ NIJE UKLONJEN ULAZ MUZEJA IKONA? Nakon dva mjeseca, ‘u tijeku izrada dokumentacije’

ZAŠTO JOŠ NIJE UKLONJEN ULAZ MUZEJA IKONA? Nakon dva mjeseca, ‘u tijeku izrada dokumentacije’

Zahvat na pomoćnoj građevini uz pravoslavnu crkvu sv. Blagovještenja u Dubrovniku proveden je bez znanja i prethodnog odobrenja Konzervatorskog odjela u Dubrovniku Ministarstva kulture i medija. O tome smo pisali prije dva mjeseca, a reagirali su, osim resornog Ministarstva, i iz Dubrovačke pravoslavne parohije. Konzervatori su u kolovozu naglašavali kako je nužno uklanjanje, te kako će ‘poduzeti radnje u skladu s odredbama Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, u sklopu kojih će biti utvrđena i eventualno počinjena materijalna šteta, kao i načini za njeno otklanjanje te zatražiti povratak u prethodno stanje’.
Iz Srpske pravoslavne crkve Općine Dubrovnik su nam tada potvrdili kako je sasvim točno da nije tražena dozvola Konzervatorskog odjela, ne zbog nesuradnje, upravo suprotno – ističu.
— Ne zato što je ovdje u pitanju nekakva nelegalna građevina, nekakav objekt, nego zato što je u pitanju samo prelijepo urađen natpis u vidu portala za prodavaonicu suvenira sa dva izložbena nosača sa strane koja se zatvaraju u vidu vrata. Sve je obojeno u prepoznatljivo dubrovačko zeleno, sa natpisima zlatne boje, a zanatski vrhunski izvedeno. Ovo nije nikakav proizvoljno i na brzinu smišljen jeftin i ružan suvišni dodatak. Naprotiv, osmislila su ga, projektirala i izvela dva akademska umjetnika. Apsolutno smo uvjereni da je ovim mali ulaz oko koga se on nalazi samo dobio u ljepoti, a nipošto izgubio. To potvrđuje između ostalog i ogroman broj turista koji ovaj portal, zajedno sa minijaturnom građevinom na kojoj se nalazi, svakodnevno fotografira. Nismo ni pretpostavljali da za tako nešto treba tražiti dozvolu. I ako Konzervatorski odjel zatraži da taj natpis uklonimo, mi ćemo to bespogovorno učiniti – naglasili su nam među ostalim tada iz SPCO. Prošlo je dva mjeseca, pa smo odlučili s Konzervatorima provjeriti što se učinilo po ovom pitanju.
—Vezano za upit o uklanjanju drvenog okvira s pročelja zgrade u Ulici od puča 8, koji je postavljen bez prethodnog odobrenja Konzervatorskog odjela, obavještavamo Vas da je u tijeku izrada dokumentacije temeljem koje će pročelje biti vraćeno u prethodno stanje – naglasili su iz Ministarstva kulture i medija. Kad će to biti, ne zna se…

Objavljeno u tiskanom izdanju 12. listopada 2022.

Pročitajte još

Libertas pojačava polaske ‘šestice, uvodi i svakodnevnu noćnu liniju

Dulist

OD 9 DO 13:30 U nedjelju se zbog Du Motiona zatvaraju pojedine prometnice

Dulist

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist