Hrvatska

FOTO Milanović: Ustav BiH neće se mijenjati ratom, ali ne znam kako će se ikad promijeniti!

FOTO Milanović: Ustav BiH neće se mijenjati ratom, ali ne znam kako će se ikad promijeniti!

Deveti po redu Croatia Forum počeo je danas u dubrovačkom hotelu Palace.

Uz predstavnike visokih dužnosnika zemalja Europske unije, skupu su nazočili i gosti s Dalekog istoka, ali naravno i zemalja regije. Ovogodišnja tema trodnevnog skupa je EU integracija zapadnog Balkana, a kako je na otvorenju rekla prva potrpedsjednica Vlade RH Vesna Pusić, Hrvatska mora gledati izvan svojih granica.
-Moramo promatrati regiju kao cjelinu – istaknula je Pusić.
-Raduje me interes partnera koji su udaljeni. Osim s onima u EU možemo i moramo surađivati i s našim partnerima izvan okvira europske obitelji na brojnim poljima. Zemljopisna udaljenost ne smije utjecati na našu suradnju – istaknuo je među ostalim Josipović.
Premijer Zoran Milanović većinu svog izlaganja posvetio je BiH, rekavši kako je to zemlja koja je prije dvadeset godina određena međunarodnim ugovorom zbog kojeg joj se ne mogu nametati isti uvjeti kao Hrvatkoj ili Srbiji.
-Nama je u interesu da nam susjedi budu u EU. Prije svega BiH, a to je zemlja koja je u odnosu na ostale susjede najdalje od EEuropske unije. Ona je posebna, i ima ograničenja unutarnog poretka koje ćemo teško promijeniti dekretima iz Bruxellesa. Ustav BiH je nemoguće promijeniti. Kako to napraviti ne znam, ali znam da ne treba zaratiti za to. Je li to dobar Ustav, to je druga priča – rekao je Milanović te dodao kako mu je drago da je Albanija dobila status kandidata.

-Tamo se počeo stvarati dojam da se tu zemlju koči jer nije kršćanska kao mi – rekao je Milanović.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist