Grad

FOTO Mali Mokošani spašavali ozlijeđenog preko kanjona

FOTO Mali Mokošani spašavali ozlijeđenog preko kanjona

Učenici Osnovne škola Mokošica ovog su četvrtka bili sudionici pokazne vježbe spašavanja ozlijeđenog preko kanjona, u organizaciji Radio kluba Libertas i GSS stanice Dubrovnik.

Što sve zna radio-amater, što je radiogoniometrija, zašto je učenici uče, u čemu im ona može pomoći – bile su teme kratkog uvoda kojeg je održao Josip Karačić, predsjednik RK Libertas, koji broji preko 40 godina radio-amaterske karijere.

-Nikad ne znate tko vam se javlja s druge strane – istaknuo je Karačić dodavši kako je pristojno ponašanje i poznavanje struke, temelje sklapanja prijateljstava preko etera i upoznavanja svijeta.

-Radioamater može biti taksist na Manhattan-u, ali isto tako i poznati svjetski poduzetnik ili kralj – objasnio je Karačić, potaknuvši time učenike na istraživanje teme.

Što znači oznaka “9A” i zašto se ista nalazi na svim avionima koji su registrirani u RH, kao i na brojna druga zanimljiva pitanja – mogu odgovoriti u Radio klubu Libertas, koji pozivaju na upis.

Službeni projekt “Prvi dan, prvi sat” ideja je kojom se želi potaknuti mlade na odgovornost, ali i mogućnost reagiranja u kriznim situacijama, kojim bi ih podučili radioamateri  na početku svake školske godine.

Voditelj GSS podružnice Dubrovnik, Zoran Čabrilo istaknuo je potrebe radioamaterskih znanja u akcijama spašavanja, te pozvao mlade Mokošane na edukaciju.

-Mobiteli nam ne pružaju sigurnost, istaknuli su i dodali kako ‘smo s akumulatorom i dobro postavljenom antenom, već obavijestili pola svijeta – dok ste vi tražili signal ili punili bateriju!’

Pročitajte još

BALKAN ROADSHOW 2024. Turistička ponuda Dubrovnika predstavljena u Aziji

Dulist

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist