Aktualno

FOTO: Lovci na oluje

stormchasers grupna 01

Dubrovački "lovci na oluje", Storm Chasers Dubrovnik tri su mlada fotografa, koji se bave nesvakidašnjim hobijem. Zaljubljenici u meteorološke fenomene, oni izlaze na teren u trenutku kad svi ostali "bježe" doma.

Naime, Hrvoje Batinić, Boris Bašić i Daniel Pavlinović traže najbolje pozicije po gradu za fotografiranje oluja, munja, pijavica… Ponekad znaju satima stajati na istom mjestu, prateći brojne numeričke prognostičke materijale, čije rezultate analiziraju i sastavljaju prognozu vremena.

Kako se ''love munje'' i koliko se dubrovački Storm Chasersi izlažu opasnosti dok traže mjesto i čekaju najbolji kadar pričali smo s tri mlada fotografa koji su nam otkrili osobitosti njihovog neobičnog hobija.

Aleja tornada
 
Kako vam je uopće palo na pamet osnovati Storm Chasers Dubrovnik?
Boris: Svi smo mi zaljubljenici u prirodu i osobito u meteorološke fenomene, kao i u meteorologiju, prirodnu znanost koja je dio fizike. Kako smo osim toga i zaljubljenici u fotografiju, brzo je došlo do spoja ova dva hobija. Ovo nije veliki grad, a internet i društvene mreže vrlo su raširene pa smo se brzo pronašli. Facebook je danas u điru, teško je naći nekoga tko se ne služi tom društvenom mrežom, pa smo na njemu otvorili stranicu Storm Chasers Dubrovnik, gdje izlažemo svoje radove, pišemo zanimljivosti vezane uz vrijeme, najavljujemo oluje i slično.

Koliko vas je u projektu i koliko dugo postojite?
Boris: Teško je ovo nazvati nekim projektom, jer sve je krenulo spontano i bez posebnih planova. Ipak, s vremenom postajemo sve organiziraniji pa sada i imamo neke planove, primjerice odlazak u SAD u takozvanu Aleju tornada i postavljanje automatske meteorološke postaje u Dubrovniku u sklopu projekta Pljusak, koji je dio Crometeo udruge. Kao grupa na Facebooku smo se osnovali u listopadu 2011. Inače, u SCD nas je trojica: Hrvoje Batinić, Boris Bašić i Daniel Pavlinović.

Svi ste članovi Crometeo foruma i udruge. Jeste li članovi i nekog fotokluba poput "Marin Getaldić" i izlažete li gdje?
Daniel: Član sam Upravnog odbora Udruge Crometeo, s kojom je i započela popularizacija meteorologije i meteorološke fotografije u Hrvatskoj. Zaista nitko nikad u Hrvatskoj nije toliko popularizirao ovu znanost, kao i okupljao toliko njezinih ljubitelja na jednom mjestu i usmjeravao mlade na fakultete na kojima se ona studira, kao što je to učinio rad Crometeo udruge. Što se tiče izložbi, za sada još nisam ozbiljno zakoračio u tom smjeru, osim redovitog izlaganja u sklopu Crometeove izložbe fotografija "Meteorološki kontrasti" koja obilazi gradove po Hrvatskoj, i još par skupnih izložbi.

Boris: Izlagao sam na internacionalnom salonu "16 jezera" na Plitvicama gdje sam kotirao kao prvi u kategoriji "priroda". Imao sam još par skupnih izložbi među kojima je važnija "Meteorološki kontrasti" u organizaciji Crometeo udruge.
 
Kad munja udari u blizini…
 
Kako je biti vani kad svi ostali "bježe" unutra? 
Boris: Pratimo meteorološke materijale i kada je situacija povoljna izlazimo na teren. Ovisno o smjeru iz kojeg zbivanje dolazi, čekamo na određenoj poziciji, često i na kiši s aparatom na stativu. Često se dogodi da se vratimo doma praznih kartica, ali kada se dogodi da nešto uhvatimo tada to bude jako napeto i dinamično. Nekoliko puta smo se našli u neugodnoj situaciji kada je munja udarila jako blizu. Takvih se situacija čuvamo iako se nekada zanesemo pa sigurnost stavimo i u drugi plan, kao što se dogodilo dok smo bili na Srđu, a munja udarila vrlo blizu, u repetitor. Ustajanje i izlazak pred oluju ima i svojih prednosti u smislu da vidimo neke neopisivo lijepe stvari koje većina ljudi propusti sklanjajući se u domove.

Daniel: Većini ljubitelja meteorologije upravo su vrlo dinamične meteorološke situacije najzanimljivije. To su trenuci kada možemo vidjeti sve te spektakularne pojave, promatrajući ih uz razumijevanje njihovih fizikalnih pozadina. Zbog toga stabilno i vedro anticiklonalno vrijeme ljudima poput nas jednostavno nije zanimljivo, osim kad je takvo vrijeme praćeno npr. olujnom burom, što se osobito u hladnom dijelu godine zna dogoditi pri jačanju anticiklone prema našim krajevima. Svakako da su pojave koje proučavamo i koje fotografiramo opasne, no naučili smo se balansirati između sigurnosti i atraktivne fotografije.

Hrvoje: Tražim najbolju poziciju za fotografiranje, ovisno iz kojeg smjera nevrijeme dolazi. Pri tome uzbuđenje i napetost rastu, osobito pri događajima kao munja na Srđu. Jednom, prilikom slikavanja pijavica, nisam znao što ću od ludila, ruke su se tresle.

Kako izgleda izlazak u "lov" i kako Storm Chasersi uopće stignu "izletjeti" na vrh Srđa pročitajte u novom broju tjednika duList koji se od srijede nalazi u prodaji.

Pročitajte još

[FOTO] LIMENKE, PLASTIKA, STAKLENA AMBALAŽA Vrijedni ronioci očistili podmorje u Portu

Dulist

OBAVIJEST IZ ELEKTROJUGA Tko je bez struje u ponedjeljak, utorak i srijedu?

Dulist

U SPOMEN GORANU KOMLENCU Više od 250 trkača sudjelovalo u utrci u Orašcu

Dulist