Aktualno

Branitelji bi ulagali u Kupare bez “špekulacija”

Branitelji bi ulagali u Kupare bez "špekulacija"

Kupari, nekad hotelski lanac s pet hotela i pratećim rezidencijalnim objektima, ostvarivao je preko 1.5 milijuna turističkih noćenja, te imao oko 400 zaposlenih osoba sve do Domovinskog rata. Razrušen i devastiran od ratnih godina, a u zadnje vrijeme aktualna hrvatska tema, Kupari sada dobivaju novu domenu zanimanja javnosti.

Osim Radimira Čačića, koji u posljednje vrijeme u medijima izjavljuje kako Kupari idu na međunarodni javni natječaj koji će trajati 60 dana, te kako je već pregovarao s grupacijom Rixos vezano za obnovu kompleksa Kupari, sada se uz te potencijalne strane ulagače, pojavljuju i novi. Domaći.

Radi se o braniteljskim zadrugama Republike Hrvatske. Kako ističe Želimir Čizmić, predsjednik udruge UDHRM za RH i podružnicu Dubrovnik, iz HRM-a smatraju kako se radi o potencijalno zanimljivom, unosnom i korisnom poslu za Republiku Hrvatsku, u slučaju čije realizacije bi veliku korist imali branitelji, pogotovo poduzetnici među njima, zatim država i društvo u cjelini.
 
Upravljanje, ne kupnja
 
Ideja obnove Kupara u kojoj bi sudjelovali branitelji stara je skoro deset godina, a inicijatori su članovi udruge HRM iz podružnica Dubrovnik, Split, Šolta, Šibenik, Zadar, Pula, Sisak, Osijek i Vukovar. Ministarstvo branitelja lani je podržalo ideju branitelja te im formalno dodijelilo jedan napušteni vojni objekt. 

Čizmić naglašava kako ideja branitelja nije kupiti objekte, pa tako ni Kupare, već žele od Vlade RH da dodijeli objekte braniteljima, koji okupljeni oko braniteljske zadruge mogu upravljati tim dodjeljenim objektom. Prema njemu, fond branitelja raspolaže izvjesnom količinom novca i nikad se nije pojedinačno pitalo branitelje žele li „svoj“ novac uložiti u nešto.

– HRM predlaže da se izjasne svi oni koji žele uložiti u Kupare, preko svojih udruga ili preko Ministarstva ili direktno na neki mail. Branitelji su kontaktirali i s veteranima mnogih zemalja koji su oduševljeni idejom i koji bi također sudjelovali u realizaciji ovog plana – naglašava Čizmić.

U izjavama Radimira Čačića stječe se dojam kako je kompleks Kupari već riješena stvar. Čačić je u dosta intervjua izjavio kako se našao s predstavnicima grupacije Rixos iz Turske, te kako su Kupari na međunarodnom natječaju koji će trajati ukupno 60 dana. Također, naglasio je kako je riječ o investiciji vrijednoj oko 400 milijuna eura. Grupacija Rixos vlasnik je dubrovačkog hotela Rixos Libertas, a prema Čačićevim izjavama, spremaju se otkupiti te obnoviti i hotel Belvedere.

Pokretači razvoja
 
– Radimir Čačić sigurno želi nešto pokrenuti s „mrtve točke“. Treba dobro razmisliti kako, jer najlakše je prodati. Kad se čekalo toliko godina može se još koja pričekati. Ima među braniteljima pametnih ljudi koji su sposobni sve ovo pokrenuti na dobrobit svih nas žitelja Hrvatske. Vlada treba imati hrabrosti stati iza nas, i poduprijeti nas podupre u našoj nakani. Najlakše je reći nije po propisima, nije zakonu… kad se hoće sve se može – ističe Čizmić.

Navodi također kako bi branitelji imali veliku korist, pogotovo poduzetnici među njima, država i društvo u cjelini. Korist bi se iskazala u velikom zamašnjaku za proizvodne kapacitete diljem zemlje, za turizam i građevinski sektor. Zatim, navodi Čizmić, korist bi bila i u trajnom cjelogodišnjem zapošljavanju, restrukturiranju turističkog sektora na cjelogodišnje poslovanje, ali i u prihodima države vezano uz porezna prikupljanja, kao i ostala davanja, koja bi ojačala proračun.

Ipak, najveća korist bila bi u psihološkom smislu jer bi potaklo razvoj i osjećaj da Hrvatska može i da je u stanju, ne rasprodati, već očuvati najbolje resurse za svoje ljude, državljane, građane.
Ideja koju iznose branitelji ujedinjuje hrvatsku stranu priče s postojećim inozemnim ulaganjima.

Na hrvatskoj strani, naime, postoje ideje državne imovine, financijski potencijal braniteja, koji se sastoji od fonda, poduzetničkog kapitala i kapitala profesionalaca zaposlenih po svijetu. Zatim tu se nalazi i kapital budućih kooperantskih poduzeća, kapital zainteresiranog iseljeništva, slobodni kapital građana prikupljen selektivnim raspisom specificiranih, posebno selekcioniranih, dionica. Postoji i kreditni potencijal HBOR-a naslonjen na kvalitetne garancije koje treba detaljno razraditi i pratiti.

Kako branitelji zamišljaju projekt upravljanja kompleksom Kupari pročitajte u novom broju tjednika duLista koji se od srijede nalazi u prodaji.

Pročitajte još

[FOTO] TUŽNO SJEĆANJE Položeni vijenci u spomen na poginule putnike ‘Aurore’

Dulist

BUDUĆI PARKING U NOVOJ MOKOŠICI Franković: Plan je da ga izgradimo u ovoj godini

Dulist

[FOTO] OBILAZAK CESTE TAMARIĆ Franković najavio: Realizacijom ovog projekta će biti moguća komunikacija manjim autobusom!

Dulist