Županija

FOTO Izrada starinskog nakita iz Konavala otrgnuta zaboravu

FOTO Izrada starinskog nakita iz Konavala otrgnuta zaboravu

U nedjelju navečer je održana prva ovogodišnja Konavoska tematska večer „Izrada filigrana, starinskog nakita i konavoskih puca“ u Zavičajnom muzeju Konavala u Čilipima.

U razradi teme sudjelovali su voditeljica Zavičajnog muzeja Konavala Marina Desin, restaurator Ivan Bilić i osnivač facebook grupe Konavoski riječnik Vlaho Baule.
Večer je počela teoretskim djelom u kojemu je Marina Desin predstavila važnost, značaj i zanimljivosti filigranske tehnike izrade puca i mjesto koje zauzima u kulturno-povijesnoj baštini Konavala, pišu iz udruge Agroturizam Konavle.
Ivan Bilić, restaurator koji je zanat usavršavao u Sarajevu i Carigradu, čija se obitelj tradicionalno bavila ovom djelatnošću, praktično je pokazao način ove izrade.
Inače u tijeku je radionica „Izrade konavoskih puca tehnikom filigrana“ pa je i Vlaho Baule, jedan od naprednijih polaznika, aktivno sudjelovao u prezentaciji teme.
Pripremljen je i slastan orijentalni tematski zalogaj, razne vrste pita i baklava uz tursku kavu.
Kulturno edukativna događanja koja na zanimljiv način obrađuju pojedine teme iz konavoske kulturne i tradicijske baštine se nastavljaju, te je već za 14 dana na rasporedu druga ovogodišnja tematska večer a za ovo razdoblje je planirano organizirati ukupno tri takva događanja.

Pročitajte još

FOTO/VIDEO Policijski demo tim interventne policije demonstrirao svoje zvanje

Dulist

NOVI REKORD LUKE PLOČE U protekloj godini ostvarili dobit od 16,613 milijuna eura

Dulist

U BRUXELLESU Župan predsjedao sastankom radne skupine za zapadni Balkan

Dulist