Županija

FOTO/IZLOŽBA RADOVA ‘Rješenja su dobra za utvrđivanje uvjeta natječaja za buduću koncesiju u Portu’

FOTO/IZLOŽBA RADOVA 'Rješenja su dobra za utvrđivanje uvjeta natječaja za buduću koncesiju u Portu'

Otvorenje izložbe natječajnih radova za izradu urbanističko-arhitektonskog idejnog rješenja prostora Ponte i Ribarnice u Portu održalo se ovog utorka u Studentskom domu Dubrovnik.

Na plenarnoj sjednici koja je održana sredinom travnja, ocjenjivački sud je donio jednoglasno odluku da se prva nagrada ne dodijeli. Dodijeljene su dvije druge i dvije treće nagrade.

Drugu nagradu dobio je rad autorica Inke Černić, Licije Kalogjera i Andrijane Krpeta. Drugom nagradom nagrađen je i rad autora PROTO-ARCH d.o.o. s autorskim timom u sastavu Lea Đurović Ruso, Jurica Dragićević, Petra Matić, Pero Mrnarević, Nikša Begović, Petra Radonić. Za 3D vizualizacije zaslužan je RAM-STUDIO j.d.o.o.. Treća nagrada pripala je radu ARCH IDEA d.o.o., autorica Ivone Ivčević Berlengi i suradnice Anite Grga koja je ujedno zaslužna i za 3D prikaze. Treću nagradu odnio je i rad autorica Maje Merlić i Ivane Krmpotić.

Predsjednica ocjenjivačkog suda Ivana Tutek naglasila je da ocjenjivački sud smatra da je natječaj uspio.
-Bio je anketni, a s ciljem utvrđivanja prostornih, oblikovnih i namjenskih osobitosti područja, analize istraživanja mogućnosti uređenja unutar zone zahvata. Smatramo da kvalitativna razina pristiglih natječajnih rješenja nije bila u potpunosti ekvivalentna vrijednosti prostora. Smjernice za zaštitu i prezentaciju kulturne baštine općenito nisu bile u potpunosti zadovoljene. U pojedinim rješenjima imamo uspjelu prostorno-funkcionalnu organizaciju. Međutim, vizualni identitet i rješenja urbane opreme ni u jednom radu nisu donijele očekivanu kvalitetu. Razmatranjem rješenja utvrdili smo da nijedno zadovoljilo programske postavke zbog čega smo donijeli odluku da se prva nagrada ne dodijeli, već su dodijeljene dvije druge i dvije treće nagrade – rekla je Tutek. Dalje je naglasila da s obzirom na prepoznatu neodrživost postojećeg načina korištenja prostora i nastojanja svih natjecatelja da se taj prostor unaprijedi, honorirali su se oni radovi koji su djelomično artikulirali tražene programske smjernice, istaknula je Tutek.
-To se u prvom redu odnosi na redefiniciju odnosa javnog i koncesioniranog prostora, otvaranje komunikacijskih pravaca, i očuvanje vrijednih vizura. S obzirom da pojedine uspjele sastavnice mogu biti osnova za novu organizaciju prostora Ponte i Ribarnice, a koju je potrebno razraditi kroz daljnji dijalog uključenih dionika. Na temelju toga odlučili smo se za određene preporuke ocjenjivačkog suda koje su vezane uz to da konačnu veličinu i razmještaj koncesije temeljem nagrađenih radova, grafički predlože stručne službe županije u komunikaciji s raspisivačem, da se elementi urbane opreme definiraju sukladno odluci o komunalnom redu i pravilniku reklamiranja Grada Dubrovnika te smjernicama Ministarstva kulture i medija, te da se određeni elementi urbane opreme definiraju u daljnjim postupcima promišljanja i uređenja odgovarajućih prostornih cjelina luke, a u komunikaciji s nadležnim konzervatorskim odjelom – kaže Tutek.

Župan Nikola Dobroslavić, ujedno i član ocjenjivačkog suda, naglasio je da se županija odlučila na raspisivanje natječaja zbog istjecanja koncesije na prostorima u Portu.

-Za nove koncesije pripremit ćemo bolja rješenja za korištenje tih prostora nego što su bila dosad, s obzirom na činjenicu da je bilo prijepora oko izgleda i zauzetosti prostora kako su se oni koristili u ovoj koncesiji. Smatrali smo da je najbolje rješenje ovakav natječaj koji će pred okom javnosti okupiti stručnjake da daju svoja rješenja i da iz njih proistekne praktična podloga za koncesiju za iduće razdoblje. Imamo jedno jako dobro iskustvo s ovakvim natječajem koji smo provodili za Uvalu Lapad i svi smo svjedoci da je Uvala nova kvaliteta u ovom Gradu i županiji – rekao je Dobroslavić te zahvalio svima koji su sudjelovali na ovom natječaju.

-Iako nije utvrđeno rješenje koje zadovoljava sve ono što se očekivalo, rješenja su dobra za utvrđivanje uvjeta natječaja za buduću koncesiju – naglasio je Dobroslavić i otvorio izložbu.

Pristiglo devet radova
Raspisivač i investitor ovog natječaja Županijska lučka uprava, a provoditelj Društvo arhitekata Dubrovnik, dok je izrađivač natječajnog elaborata bio zavod za prostorno uređenje Dubrovačko-neretvanske županije. Nagrađeni radovi koristit će se kao stručne arhitektonsko-urbanističke podloge za izdavanje koncesija raspisivaču. Natječaj je trajao od 9. veljače do 9. travnja 2021. godine, a pristiglo je ukupno devet radova.
Cilj provedbe natječaja bio je ispitati prostorne potencijale prostora Ponte i Ribarnice za gospodarsku djelatnost te ponuditi kvalitetno idejno arhitektonsko-urbanističko rješenje.
– Pritom je bilo potrebno sagledati mogućnosti gospodarskog korištenja prostora trgova, uskladiti korištenje prostora s potrebama Županijske lučke uprave, građana, turista i gospodarstvenika te omogućiti funkcionalan, kvalitetan i sadržajan boravak u javnom gradskom prostoru Gradske luke. U tom smislu ciljevi su utvrđivanje optimalnog korištenja prostora uz minimalne intervencije s obzirom na vrijednost ambijenta najviše estetske kategorije, uz razumijevanje iznimne univerzalne vrijednosti i afirmiranjem povijesne memorije mjesta, u skladu s konzervatorskim i programskim smjernicama, zatim artikulacija Gradske luke u funkciji različitih scenarija korištenja i reafirmacije dijela kao gradskog prostora, utvrđivanje optimalne površine trgova za gospodarsko korištenje, predlaganje poboljšanja stanja na temelju respektiranja reda u luci, komunalnih odluka i pravilnika te prometnih tokova, idejno rješenje ugostiteljskih terasa i prijedlozi idejnog rješenja elemenata urbane opreme – naglasio je među ostalim Božo Benić ispred Društva arhitekata Dubrovnik te rekao da je na temelju navedenih ciljeva ocjenjivački sud definirao kriterije za ocjenjivanje.
-Evaluirali su zadovoljenje programskih uvjeta, usklađenost rada s konzervatorskim uvjetima i smjernicama, kvalitetno prostorno oblikovno rješenje u odnosu na širi i uži urbani kontekst, kvalitetu i jasnoću i prepoznatljivost urbanističko-arhitektonskog koncepta, suvremenost izričaja, reafirmaciju javnog gradskog prostora, estetski-oblikovne kvalitete predloženog rješenja, funkcionalnost i fleksibilnost korištenja prostora, racionalnost i ekonomičnost rješenja u izvedbi i održavanju, kreativnost i inovativnost u pristupu rješavanju zadataka, arhitektonski doprinos oblikovanju i provedivost rješenja – istaknuo je.
Ocjenjivački sud djelovao je u sastavu Ivane Tutek, predsjednice ocjenjivačkog suda i predstavnice provoditelja te članova župana Nikole Dobroslavića, gradonačelnika Mata Frankovića, ravnatelja Županijske lučke Uprave Željka Dadića, Antuna Baće, Marine Oreb te Romana Duića. Zamjenici članova ocjenjivačkog suda bili su Lukša Radić i Ivo Klaić. Tehnička komisija djelovala je u sastavu Barbara Savin, Iva Knego Šoletić, a tajnik natječaja bio je Božo Benić.
Izložba ostaje otvorena do petka, 14. svibnja 2021. godine.

Pročitajte još

OBJAVLJENE LISTE HDZ-a Franković jedini iz Dubrovnika

Dulist

SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA KONAVALA Usvojeno izvješće o radu načelnika Lasića

Dulist

Dolina Neretve prvi put uključena u poseban regionalni program Ministarstva

Dulist