Grad

FOTO Gruške muke po rasvjeti

FOTO Gruške muke po rasvjeti

Zadnjih dana često smo puta čuli kako će Gruž s uređenjem akvatorija postati Monte Carlo. Misli se tu na projekte izgradnje lučke suprastrukture, komunalnih i komercijalnih vezova te pretvaranje ovog gradskog predjela u pješačku zonu uz nisu ugostiteljskih i inih sadržaja.

No, svega nekoliko stotina metara od tog malog komada ‘raja’ kojega ćemo navodno dobiti u budućnosti stanovnici muku muče s najosnovniji životnim stvarima – strujom.
DuListu su se, naime, obratili žitelji gruških ulica Svetoga Križa, Mljetske, Radničke i Lastovske, koji, kako ističu, već 20 godina ne mogu riješiti problem s derutnim i trulim drvenim rasvjetnim tijelima.

Poboljšanje u idućih 10 godina?
– Već preko 20 godina molimo i zovemo Elektrojug da riješi problem s derutnim i trulim drvenim palama i sa žicama koje su oštećene od gelera (nekoliko puta su padale po ulici). Prije 3-4 godine su u navedenim ulicama prokopani podzemni kabeli i stavljeni novi kandelaberi, ali do dan danas to nitko nije u stanju pustit u rad – žale nam se stanovnici Gruža.

Budući da je krajem prošlot tjedna orkanska bura ‘propuhala’ grad, uz brojne probleme koje je uzrokovala u ostalim dijelovima grada, u Gružu je, tvrde stanovnici, uzrokovala padove napona.
– Bura koja danima puše spaja žice i izaziva eksplozije. Padovi napona su konstantni (ne treba spominjati električne uređaje koji stradaju) – ističe se u e-mailu poslanom na redakciju DuLista.
– Stoga Vas molimo da probate stupiti u kontakt s gospodom iz Elektrojuga i neka se izjasne misle li u narednih barem 10 godina ovo stanje popravit (kad nisu u zadnjih 20) – ističu stanovnici ovih gruških ulica.

Tragom njihove priče od Elektrojuga Dubrovnik zatražili smo objašnjenje. Zanimalo nas je zašto se problem ne rješava, te kada će se ovakvo stanje popraviti. Odnosno, zbog čega, usprkos tome što su prije nekoliko godina prokopani podzemni kabeli i stavljeni novi kandelaberi, isti još nisu stavljeni u funkciju.

Rješenje čim prije
Evo i odgovora:
– U ulicama Lastovska, Mljetska i dijelu Radničke ulice položeni su magistralni kabeli niskog napona i ugrađeni razvodni ormari. Jedan dio potrošača koji su imali kabelski priključak tom prilikom spojen je na novu mrežu. No veći dio potrošača ima zračni priključak i njihovo povezivanje na ovu mrežu traži kabelsku vezu od novog distributivnog ormara do postojećeg brojila u kući. Za ovaj zahvat potreban je prekop privatnog dvorišta te se svaki slučaj mora posebno dogovoriti s vlasnicima. Tek nakon toga može se demontirati veći dio postojeće zračne mreže, što Elektrojug planira u najranijem mogućem razdoblju. Prilikom tog zahvata gola zračna mreža će biti uklonjena, međutim morat će ostati dio samonosivog kabelskog snopa, kao i dio stupova zbog potreba napajanja potrošača na tom području – zaključuju iz Elektrojuga Dubrovnik.

Pročitajte još

Dvije obitelji s ukupno devetoro djece uselit će u gradske stanove

Dulist

Francuski veleposlanik u nastupnom posjetu kod gradonačelnika

Dulist

KINEMATOGRAFI DUBROVNIK Pogledajte što ima u kinima

Dulist