Politika

[FOTO] Gradski kotar Lapad kao ‘Alamo’! Naš Zvone umalo je izbačen s birališta

[FOTO] Gradski kotar Lapad kao 'Alamo'! Naš Zvone umalo je izbačen s birališta

Na biralištu u Lapadu i više ne nego napeto, a dubrovačka odvjetnica Viktorija Knežević nazvala je GK Lapad Alamom. Mjesto je to pravog pravcatog političkog okršaja u kojem su najviše, čini se, ‘zapeli’ članovi HDZ-a. Zanimljivo je kako je od jutros na biraličnom mjestu, na Kneza Domagoja 1, prisutno deset članova biračkog odbora i ukupno 11 promatrača! Pet je – HDZ-ovih.

Napetost situacije osjetio je i naš fotograf Zvonimir Pandža koji je na prvu bio praktički izbačen sa birališta kada je došao slikati nedjeljnu političku atmosferu u ovom drugom najvećem kotaru Dubrovnika. S obzirom da se naš Zvone nije htio svađati, dobacio je Zlatku Begušiću, koji je inače nosio HDZ-ovu listu za ovaj kotar 2018. godine, kako nema smisla da se ne može slikavati. Pa fotografi uvijek dokumentiraju izborne dane, zar ne?! Zvone se okrenuo i otišao svojim putem, da bi se na kraju ‘trčalo za njim’ da se vrati. Evo i fotografija. Inače, izlaznost je puno bolja nego prošli put.

No da nedjelja bude još zanimljivija, prenosimo vam i listu nepravilnosti na biračkom mjestu kotara Lapad, koje je prikupila upravo Viktorija Knežević. Redom:

1. Prva i najvažnija stvar je utvrditi ukupan broj glasačkih listića. Birački odbori to redovito rade na način da samo usporede prvi i posljednji serijski broj na dostavljenim listićima. Medjutim, to nije pravilno. Kad bi tako to trebalo onda bi na zapisniku pisalo sa se “utvrde serijski brojevi” pa oduzmu i zbroje, a ne da se utvrdi broj listića, što se može utvrditi samo brojanjem.
2. Promatrači osim nas iz SJG nemaju oznake promatrača, iako je ta obaveza propisana temeljem Zakona o lokalnim izborima koji se primjenjuje na odgovarajući način temeljem prijelaznih i završnih odredbi Odluke o izborima.
3. Zaprimljen je popis birača koje prijavio netko iz staračkog doma. Predsjednica smatra da je to u skladu sa zakonom. Medjutim, po mom mišljenju nije jer Zakon Izričito navodi da samo birač može zatražiti da glasa izvan biračkog odbora, a ne neka druga osoba u njegovo ime.
4. Jednom biraču su omogućili glasanje iako nije imao važeću osobnu iskaznicu, nego samo potvrdu da je izgubio i vozačku dozvolu što je suprotno Članku 68. Zakona o lokalnim izborima vezano za Članak 2. Zakona o osobnoj iskaznici.
Ukazala sam na sve navedeno predsjednici biračkog odbora i izbornom povjerenstvu, pa pošto nisu otklonili moram vas informirati. Bilo je još nekih nedostataka, ali su te otklonjene pa ne moram pisati – naglasila je Knežević.

A vi, dragi birači, vremena imate do 19 sati, kada se zatvara biralište.

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist