Politika

[FOTO] Gradski kotar Lapad kao ‘Alamo’! Naš Zvone umalo je izbačen s birališta

Na biralištu u Lapadu i više ne nego napeto, a dubrovačka odvjetnica Viktorija Knežević nazvala je GK Lapad Alamom. Mjesto je to pravog pravcatog političkog okršaja u kojem su najviše, čini se, ‘zapeli’ članovi HDZ-a. Zanimljivo je kako je od jutros na biraličnom mjestu, na Kneza Domagoja 1, prisutno deset članova biračkog odbora i ukupno 11 promatrača! Pet je – HDZ-ovih.

Napetost situacije osjetio je i naš fotograf Zvonimir Pandža koji je na prvu bio praktički izbačen sa birališta kada je došao slikati nedjeljnu političku atmosferu u ovom drugom najvećem kotaru Dubrovnika. S obzirom da se naš Zvone nije htio svađati, dobacio je Zlatku Begušiću, koji je inače nosio HDZ-ovu listu za ovaj kotar 2018. godine, kako nema smisla da se ne može slikavati. Pa fotografi uvijek dokumentiraju izborne dane, zar ne?! Zvone se okrenuo i otišao svojim putem, da bi se na kraju ‘trčalo za njim’ da se vrati. Evo i fotografija. Inače, izlaznost je puno bolja nego prošli put.

No da nedjelja bude još zanimljivija, prenosimo vam i listu nepravilnosti na biračkom mjestu kotara Lapad, koje je prikupila upravo Viktorija Knežević. Redom:

1. Prva i najvažnija stvar je utvrditi ukupan broj glasačkih listića. Birački odbori to redovito rade na način da samo usporede prvi i posljednji serijski broj na dostavljenim listićima. Medjutim, to nije pravilno. Kad bi tako to trebalo onda bi na zapisniku pisalo sa se “utvrde serijski brojevi” pa oduzmu i zbroje, a ne da se utvrdi broj listića, što se može utvrditi samo brojanjem.
2. Promatrači osim nas iz SJG nemaju oznake promatrača, iako je ta obaveza propisana temeljem Zakona o lokalnim izborima koji se primjenjuje na odgovarajući način temeljem prijelaznih i završnih odredbi Odluke o izborima.
3. Zaprimljen je popis birača koje prijavio netko iz staračkog doma. Predsjednica smatra da je to u skladu sa zakonom. Medjutim, po mom mišljenju nije jer Zakon Izričito navodi da samo birač može zatražiti da glasa izvan biračkog odbora, a ne neka druga osoba u njegovo ime.
4. Jednom biraču su omogućili glasanje iako nije imao važeću osobnu iskaznicu, nego samo potvrdu da je izgubio i vozačku dozvolu što je suprotno Članku 68. Zakona o lokalnim izborima vezano za Članak 2. Zakona o osobnoj iskaznici.
Ukazala sam na sve navedeno predsjednici biračkog odbora i izbornom povjerenstvu, pa pošto nisu otklonili moram vas informirati. Bilo je još nekih nedostataka, ali su te otklonjene pa ne moram pisati – naglasila je Knežević.

A vi, dragi birači, vremena imate do 19 sati, kada se zatvara biralište.

Pročitajte još

VLAHUŠIĆ OŠTRO Prije će deva kroz iglene uši, nego što će se napraviti Arena Lapad

Dulist

Andro Vlahušić: ‘Lex Vlahušić’ projekti ove su godine proračunu donijeli 120 milijuna kuna

Dulist

Objavljeni privremeni neslužbeni rezultati za Gradski kotar Lapad!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija