Aktualno

FOTO // GRAD ŠTUJE SVOGA PARCA ‘Ljepota života je u darivanju, snaga života je u umiranju’

FOTO // GRAD ŠTUJE SVOGA PARCA 'Ljepota života je u darivanju, snaga života je u umiranju'

Budnica uz gradska zvona, glazbu i naravno – trombune, sveta misa i ispraćaj trombunjera i barjaktara na Ploče… Festa svetoga Vlaha od ranog je jutra, kiši unatoč, okupila je vjernike i dubrovački puk. Festa je festa svakog građanina Dubrovnika, dan našega Parca i grada.

Središnje euharistijsko slavlje na sv. Vlaha, zaštitnika Dubrovnika i Dubrovačke biskupije, središnja koncelebrirana misa, okupila je kao i svake godine brojne vjernike, a ovog puta u Katedrali služio ju je hvarski biskup i generalni tajnik HBK mons. Petar Palić.

Na početku svečanog euharistijskog slavlja mons. Palić rekao je kako je nakon 22 godine služenja u Dubrovačkoj biskupiji i sudjelovanju u pripremi Feste danas u Dubrovniku hodočasnik svetom Vlahu zahvalivši se dubrovačkom biskupu Matu Uziniću na pozivu da na 1047. Festu predvodit liturgijsko slavlje.

U svojoj homiliji mons. Petar Palić rekao je kako slavimo danas spomen na Sveca, bez koga je ovaj Grad nezamisliv i u kojemu između Sveca i Grada postoji čudesna, neraskidiva nit, kojom je tijekom povijesti utkana u život stanovnika ove Dubrave ljubav i pobožnost prema tom istom Svecu. Slavimo Festu sv. Vlaha.

-Životnost i privlačnost sv. Vlaha očituje se, draga braćo i sestre, i u našoj nazočnosti i pobožnosti, kojom se iz godine u godinu okupljamo kako bismo proslavili Boga, koji je divan u svetima svojim i molili zagovor svetoga Vlaha – rekao je dalje mons. Palić.

-Draga braćo i sestre, imamo puno toga naučiti od sv. Pavla i od sv. Vlaha, biskupa i mučenika. Njihov nauk slušamo uronjeni u pastoralne i kulturološke okolnosti i izazove svoga vremena.
Svjesni smo da dolazi vrijeme, već je polako tu, kad i u našim vjerničkim zajednicama vjera nije ili neće biti sama po sebi razumljiva. Praktični i teorijski ateizam, vjerska indiferentnost, izbjegavanje pripadnosti Crkvi bili su na početku prošloga stoljeća fenomen elita. Danas sve više osjećamo svojevrsnu vjersku nepismenost novih generacija. Zahvatila nas je vjerska bezvoljnost, etiku stavljamo na kocku i riskiramo s njom, a čini se ni da zvona više ne pozivaju na misu (kardinal Gianfranco Ravasi). Svjedoci smo da za izrugivanje vjernika i šalu na račun Katoličke crkve nije danas potrebna nikakva hrabrost, niti odgovornost (Harald Schmidt). Udobnost i konformizam, nedostatak svjedočke spremnosti za Isusa Krista dovela je kršćane u Europi, pa i u Hrvatskoj u situaciju da se moramo sustezati jasno i javno izreći svoje mišljenje i svoje stavove. Za razliku od apostolskih vremena, kad je poganstvo bilo nešto izvan i nasuprot vjerničkim zajednicama, danas nam je sekularizam ušao u kuće, postao djelom našega postojanja. Stoga je došlo vrijeme, kako ga papa Franjo naziva, obraćenja, preobrazbe: one pastoralne i misijske – rekao je u homiliji mons. Palić i nastavio:

-Primjer života sv. Vlaha nas poziva i poučava da ne budemo fasadni kršćani, kršćani iz navike, bezbojni kršćani, neutjecajni kršćani, kršćani bez spremnosti svjedočiti za Isusa Krista. Pozvani smo biti kršćani koji će dići glas kad se ugrožava sloboda, dostojanstvo ljudske osobe, solidarnost. Glas nas kršćana u Crkvi i u svijetu mora biti krik, a ne nerazgovijetan žamor. U mučeništvu sv. Vlaha iz ljubavi prema Kristu, a osobito u euharistiji, euharistijskom kruhu koji ćemo uskoro prinijeti na oltar i koji će postati živi Krist koji nam se daruje, otkrivamo snagu života nasuprot nemoći smrti, ljepotu zajedništva nasuprot nemiru razdora. Ljepota života je u darivanju, snaga života je u umiranju. Budimo poput sv. Vlaha zaljubljeni u Krista i dopustimo mu da svojim Duhom zahvati naše biće i mijenja nas. A Marija, Majka Crkve i ponizna službenica Riječi Božje, neka nam u tom nastojanju bude pomoćnicom i zagovornicom – riječi su mon. Petra Palića.

U euharistijskom slavlju u Katedrali sudjelovali su još mons. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup i predsjednik HBK, mons. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup i metropilit, mons. Zdenko Križić, gospićko-senjski biskup, mons. Nikola Kekić, križevački biskup, mons. Pero Sudar, vrhbosanski pomoćni biskup i don Željko Majić, generalni tajnik Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije i izaslanik biskupa mons. Ratka Perića.

Uz gradonačelnika Mata Frankovića na svetoj misi bili su i predsjednica RH Kolinda-Grabar-Kitarović i premijer Andrej Plenković uz ostale predstavnike Vlade.

 

Pročitajte još

Libertas pojačava polaske ‘šestice, uvodi i svakodnevnu noćnu liniju

Dulist

OD 9 DO 13:30 U nedjelju se zbog Du Motiona zatvaraju pojedine prometnice

Dulist

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist