Grad

[FOTO] Franković u obilasku sređene ceste u Čokolinu, pažnju privukao kružni tok!

Simbolički smo željeli pokazati – nakon dvije godine koronakrize gdje financijska sredstva nisu bila dostatna za značajna ulaganja u asfaltiranje – kako smo započeli sa sveobuhvatnom obnovom ulica na području grada Dubrovnika – naglasio je danas gradonačelnik Mato Franković tijekom obilaska Ulice dr. Vlatka Mačeka u Čokolinu. U tijeku su završni radovi asfaltiranja ulice i rekonstrukcije kružnog toka.

– Ova ulica četrdeset je godina čekala na samu obnovu i rekonstrukciju. Zašto to nismo radili do 2020., odnosno do koronakrize? Razlog leži u tome što se u neposrednoj blizini ove ulice gradila OŠ Montovjerna, prva na području grada od 1982. godine. Drugi razlog bio je izgradnja Studentskog doma. Dakle, ulica je bila opterećena kamionskim prijevozom. U međuvremenu je došla korona kriza i nakon toga smo, evo, kada smo osigurali prva sredstva, započeli s kompletnom rekonstrukcijom ulice. Nastavljamo ovim intenzitetom sve do kraja godine, odradit ćemo što veći broj ulica, ali izbjegavati sezonu i rad u samom centru grada. Po završetku sezone vraćamo se intenzivnije, jer je potrebno rekonstruirati cijeli niz ulica u gradu – naglasio je gradonačelnik. Odgovorio je i na pitanje radi li se o rekonstrukciji ili pukom asfaltiranju.

– Ovdje je riječ o izmjeni asfaltnog zastora i rekonstrukciji ulice, u potpunosti je uklonjen asfaltni zastor, rađeno je tamponiranje ulice i ponovno asfaltiranje. Dakle, značajna konstrukcijska sanacija, a ne samo presvlačenje asfaltom – naglasio je, dodavši kako će na isti način raditi i ostale ulice, kako asfaltni zastor ne bi doživjeo istu sudbinu kao mikroasfalt, kojeg je, istaknuo je, ‘nakon tri godine pola nestalo’.

– Radimo na dugotrajnijem rješenju koje će služiti građanima sigurno desetak i više godina – istaknuo je tijekom obilaska Franković. Koliko su radovi trajali?

– Oduljili su se! Trajali su otprilike dva mjeseca, bilo je tu i kišnih dana i slično, međutim vjerujem da su sugrađani zadovoljni, projekt je završen onako kako je to prethodno i tražio Gradski kotar Montovjerna. Idemo dalje, da bi nekad moglo biti brže, bi, ali mi na tu dinamiku radova ne možemo utjecati – naglasio je gradonačelnik. Dodao je i kako produljenje radova nije utjecalo na iznos cijelog projekta.

– Treba se potpisati završni obračun i u konačnici nakon toga će se znati vrlo detaljino koliko sve skupa košta. Sve je sukladno provedenim postupcima nabave, obračunu, građevinskoj knjizi i slično, tako da je sve onako kako je i sam projekt zahtjevao – istaknuo je. Osvrnuo se i na komentar stanovnika ulice koji su istaknuli kako vide problem u tome što nema trotoara do samog vrha Ulice dr. Vlatka Mačeka. Postoji li alternativno rješenje?

– Ulica je takva kakva jest, ne možemo ju proširiti niti s jedne, niti s druge strane, jer su s obje strane objekti. Postoji alternativa izlaska iz ulice, probijanja neke druge ceste i slično, a o tome ćemo naravno razgovarati u skoroj budućnosti sa stanarima. Čeka nas i izgradnja oborinske odvodnje s druge strane parka, skora rekonstrukcija cijelog parka u Čokolinu… Tako da ima tu puno projekata koji su pripremljeni i koji će se sigurno u nadolazećem vremenu realizirati, a financije za iste će biti osigurane – zaključio je Franković na temu Ulice dr. Vlatka Mačeka i Čokolina.

Pročitajte još

GLAZBENI NASTUPI, SEOSKE IGRE… Ne propustite vikend ‘Uskrsa u Primorju’

Dulist

DAN NARCISA Pokažite solidarnost i suosjećanje, dođite na humanitarnu akciju!

Dulist

ZBOG RADOVA Sutra dolazi do izmjena na liniji za Bosanku

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija