Grad

[FOTO] Franković u obilasku sređene ceste u Čokolinu, pažnju privukao kružni tok!

[FOTO] Franković u obilasku sređene ceste u Čokolinu, pažnju privukao kružni tok!

Simbolički smo željeli pokazati – nakon dvije godine koronakrize gdje financijska sredstva nisu bila dostatna za značajna ulaganja u asfaltiranje – kako smo započeli sa sveobuhvatnom obnovom ulica na području grada Dubrovnika – naglasio je danas gradonačelnik Mato Franković tijekom obilaska Ulice dr. Vlatka Mačeka u Čokolinu. U tijeku su završni radovi asfaltiranja ulice i rekonstrukcije kružnog toka.

– Ova ulica četrdeset je godina čekala na samu obnovu i rekonstrukciju. Zašto to nismo radili do 2020., odnosno do koronakrize? Razlog leži u tome što se u neposrednoj blizini ove ulice gradila OŠ Montovjerna, prva na području grada od 1982. godine. Drugi razlog bio je izgradnja Studentskog doma. Dakle, ulica je bila opterećena kamionskim prijevozom. U međuvremenu je došla korona kriza i nakon toga smo, evo, kada smo osigurali prva sredstva, započeli s kompletnom rekonstrukcijom ulice. Nastavljamo ovim intenzitetom sve do kraja godine, odradit ćemo što veći broj ulica, ali izbjegavati sezonu i rad u samom centru grada. Po završetku sezone vraćamo se intenzivnije, jer je potrebno rekonstruirati cijeli niz ulica u gradu – naglasio je gradonačelnik. Odgovorio je i na pitanje radi li se o rekonstrukciji ili pukom asfaltiranju.

[FOTO] Franković u obilasku sređene ceste u Čokolinu, pažnju privukao kružni tok!

– Ovdje je riječ o izmjeni asfaltnog zastora i rekonstrukciji ulice, u potpunosti je uklonjen asfaltni zastor, rađeno je tamponiranje ulice i ponovno asfaltiranje. Dakle, značajna konstrukcijska sanacija, a ne samo presvlačenje asfaltom – naglasio je, dodavši kako će na isti način raditi i ostale ulice, kako asfaltni zastor ne bi doživjeo istu sudbinu kao mikroasfalt, kojeg je, istaknuo je, ‘nakon tri godine pola nestalo’.

– Radimo na dugotrajnijem rješenju koje će služiti građanima sigurno desetak i više godina – istaknuo je tijekom obilaska Franković. Koliko su radovi trajali?

– Oduljili su se! Trajali su otprilike dva mjeseca, bilo je tu i kišnih dana i slično, međutim vjerujem da su sugrađani zadovoljni, projekt je završen onako kako je to prethodno i tražio Gradski kotar Montovjerna. Idemo dalje, da bi nekad moglo biti brže, bi, ali mi na tu dinamiku radova ne možemo utjecati – naglasio je gradonačelnik. Dodao je i kako produljenje radova nije utjecalo na iznos cijelog projekta.

[FOTO] Franković u obilasku sređene ceste u Čokolinu, pažnju privukao kružni tok!

– Treba se potpisati završni obračun i u konačnici nakon toga će se znati vrlo detaljino koliko sve skupa košta. Sve je sukladno provedenim postupcima nabave, obračunu, građevinskoj knjizi i slično, tako da je sve onako kako je i sam projekt zahtjevao – istaknuo je. Osvrnuo se i na komentar stanovnika ulice koji su istaknuli kako vide problem u tome što nema trotoara do samog vrha Ulice dr. Vlatka Mačeka. Postoji li alternativno rješenje?

– Ulica je takva kakva jest, ne možemo ju proširiti niti s jedne, niti s druge strane, jer su s obje strane objekti. Postoji alternativa izlaska iz ulice, probijanja neke druge ceste i slično, a o tome ćemo naravno razgovarati u skoroj budućnosti sa stanarima. Čeka nas i izgradnja oborinske odvodnje s druge strane parka, skora rekonstrukcija cijelog parka u Čokolinu… Tako da ima tu puno projekata koji su pripremljeni i koji će se sigurno u nadolazećem vremenu realizirati, a financije za iste će biti osigurane – zaključio je Franković na temu Ulice dr. Vlatka Mačeka i Čokolina.

Pročitajte još

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist

POKRENUTA JAVNA NABAVA Gradit će se novi boćarski dom u Gospinom polju

Dulist

‘Neboderko’ od ponedjeljka s deset dodatnih polazaka!

Dulist