DuList INUrednički izbor

[FOTO] Emerson nakon 7 godina napokon doma! U Brazilu s obitelji dočekao Novu!

emerson

Omiljeni Konavljanin Brazilac, voditelj i reporter na Dubrovačkoj televiziji Emerson De Souza Cruz prve dane 2024. godine provodi u kupaćima. Kao i njegova supruga Ana i djeca: 10-godišnji Leonardo i 7-godišnji Mateo. Kad smo se čuli s njim zatekli smo ga na ranču kod prijatelja.
-Evo djeca se kupaju u bazenu. Jako je vruće, temperatura je 34 stupnja. Ali prelijepo nam je. Moj odličan prijatelj i ja puno pričamo jer se toliko dugo nismo vidjeli pa imamo puno toga za ispričati. Oko nas su stabla manga kojeg djeca obožavaju i puno drugog voća kojega dole nema. I puno životinja. Ma pravi ranč! – rekao nam je uzbuđeni Emerson koji obitelj i prijatelje nije video jako dugo vremena.
-Ajme meni prošlo je čak sedam godina da nisam bio. To je puno, stvarno previše vremena! Jako mi je nedostajala obitelj, prijatelji, dom. Puno se toga i promijenilo. Moji roditelji su se preselili u novu kuću. Moja sestra je rodila kćer. Prekrasno je biti dundo po drugi put! I vidjeti stare prijatelje, družiti se s njima… Osjećaj je predivan ponovo biti doma i, kao i prije sedam godina, dočekati tu Novu godinu. Stvarno prelijepo, neopisivo! – podijelio je s nama emocije Emerson kojeg smo pitali kakvi su običaji dočeka Nove u Brazilu.
Doček u bijelom
-Drugačije je nego u Dubrovniku i Konavlima, uoće Hrvatskoj. Ovdje se, kao dole Božić, Nova godina slavi sa obitelji, doma. Familija se skupi, pravi se roštilj, jede, pije, nazdravlja, pleše… Mi smo se tako, cijela velika obitelj, okupili u kući moje sestre i jeli i plesali i nazdravljali dugo iza ponoća. Nazdravlja se i pleše i sa susjedima i često ljudi zatvore ulicu, cijelo susjedstvo iz ulice iznajmi neki bend i tako slave do zore. Običaj je da se Novu godinu dočeka u bijeloj odjeći jer se vjeruje da će bijela boja donijeti mira i zdravlja, a to je najbitnije – otkrio nam je Emerson. Zanimalo nas je u čemu u Brazilu najviše uživaju njegova žena i djeca.
-Ženu najviše veseli hrana. Puno voća, kokosova voda, tradicionalna ulična hrana iz Bahie. Ima toliko voća koje raste po ulicama grada. Najviše hladovine po gradu ima od velikih stabala manga. Također se oduševila nekim stvarima kojih dole nema. Na primjer tijekom jutra, dok pijete kavu, svako malo netko prođe ulicom, zvoneći, svirajući ili jednostavno jako glasno govoreći i tako prodava voće: acerolu, papaju, limetu, pa mlijeko, svježi sir, ribu… Djeca najviše vole kupanje u rijeci. Kako imam puno rodbine i prijatelja ovdje, a kako dugo nisam bio tu, jedva su dočekali da dođemo da organiziramo roštilj i to bude uvijek negdje blizu rijeke tako da svaki dan idemo na drugo mjesto i djeca stvarno uživaju, možemo reći na ljetovanju u Brazilu – završio je Emerson.

Foto: Privatna arhiva

Pročitajte još

Pogledajte što vas očekuje u novom kino tjednom programu!

Dulist

SUSRET NA KORČULI Vatreni usrećili Severininog sina!

Dulist

Vlasnici apartmana – imamo super novosti za vas!

Dulist