Zanimljivosti

FOTO EKO PATROLA Tko će riješiti kanalizaciju na Kalamoti?

FOTO EKO PATROLA Tko će riješiti kanalizaciju na Kalamoti?

Lijepom i zelenom otoku Kalamoti trebaju  se što prije riješiti problemi kanalizacije i ne dozvoliti preizgrađenost – zaključak je ekoaktivista Eko omblića i Zelenog sunca, prilikom 21. eko patrole.

– Kalamota je jedan od najromantičnijih elafitskih otoka, koji ima prekrasnu i lijepu sjenovitu šetnicu između Gornjeg i Donjeg čela s malim obnovljenim crkvicama uz put, dosta očuvane šume i obale i skrivenih plažica. Jedan dio mu je zaštićen budući da u blizini Gornjeg čela raste predivna šuma alepskog bora. Čim su naši mladi ekoaktivisti sišli s broda „Premuda“ u Donjem čelu dočekalo ih je par mještana i odmah se požalilo na komunalne i ekološke probleme koji ih muče. Kažu, zvali smo prije nekoliko i na vaš Zeleni telefon da nam pomognete. Ne znamo kako nitko iz Grada ne brine o problemu kanalizacije Kalamote, posebno u Donjem čelu. Smrad se osjeća najviše kod novobnovljenog hotela i obližnje plaže, a i osjeća se za šiloka kod pošte na rivi uz restorane – piše eko aktivistica Jadranka Šimunović.

Dok smo šetali Donjim čelom primijetili smo da je mjesni park uz glavnu plažu s lijepim stablima eukaliptusa jako zapušten te da odavno nije pokošen a kamoli uređen. Mještani kažu da je to privatni park, ali bez obzira na to trebao bi se kositi i uređivati. Požalili su nam se i na činjenicu da se na ovom otoku gradi previše kuća za odmor, te se boje preizgrađenosti…! – istaknula je dalje Šimunović.
Uz likovnu radionicu na rivi na temu „ Kalamoto lijepa, budi nam zelena i nezagađena„, u kojoj su pobjednici bili Mia, Mario i Ivana, aktivisti su se oprostili od ovog prekrasnog zelenog otočića sa željom da ga ponovo posjete do kraja ljeta.

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1567. Umro Marin Držić

Dulist

[VIDEO] MLADI IZUMITELJI Andro i Niko Stanoš od smeća napravili tenk na daljinsko upravljanje

Dulist

KONZUMACIJA MESA KOD HRVATA Puno ih voli pršut, kulen, teletinu i janjetinu, ali ne mogu ih priuštiti

Dulist