Kultura

FOTO: DRŽIĆEVE SKUPLTURE PREDSTAVLJENE JAVNOSTI Upoznajte Vidru u Noći muzeja!

FOTO: DRŽIĆEVE SKUPLTURE PREDSTAVLJENE JAVNOSTI Upoznajte Vidru u Noći muzeja!

U Domu Marina Držića u petak popodne održana je konferencija za medije povodom jednog od možda najbitnijih trenutaka u radu ove ustanove – predstavljene su dvije otkupljene biste samog Marina Držića, izrađene rukama jednog od najvećih hrvatskih kipara Ivana Rendića.

Na konferenciji su o povijesti dolazak vrijednih eksponata govorili ravnatelj Doma Nikša Matić, povjesničar umjetnosti Ivan Viđen, kako je istaknuto na konferenciji kao ‘glavni krivac’ za činjenicu da je bista Marina Držića zaista pristigla u Dom Marina Držića, te predstavnik kolekcionara gosp. Josipa Kovačić,  iz čije kolekcije pristižu ova dva djela, Zdravko Mihočinec. Oni su ukratko kazali kako je tekla povijest dolaska dviju vrijednih skulptura u Dubrovnik.

– Radi se o dvije skulpture, odljeva u gipsu i brončanog odljeva. Kada je kolega Viđen došao u našu ustanovu na razgovor, ističući kako gospodin Kovačić, veliki zagrebački kolekcionar i možda najveći živući kolekcionar, te mecena i poklonik umjetnosti, posjeduje u svojoj privatnoj zbirci ove skulpture, pitajući jer li možda DMD kao ustanova koja skrbi i trudi se pronositi sve ono što nam znači najveći hrvatski komediograf, zainteresirana za otkup djela, s moje strane nije bilo upitno hoće li se i treba li se to kupiti. Već na prvom, inicijalnom razgovoru rečeno je: ‘Naravno’, samo je trebalo naći modus po kojem će se kupiti – kazao je Matić.

Tako su se dvije skulpture, rad velikog hrvatskog kipara Ivana Rendića, konačno ‘vratile doma’. Riječ je o portretu Marina Držića s kraja 19. stoljeća, originalnom gipsanom modelu, te brončanom odljevu iste skulpure s kraja 20. stoljeća. Da je riječ o djelu iznimne vrijednosti, potvrdit će i brojni povjesničari umjetnosti, a modeli vjerno prikazuju lik našeg najvećeg autora, znanog i puno šire od Dubrovnika. Otkup ova dva djela ukupno je iznosio 90 tisuća kuna, od kojih je iz Proračuna Grada Dubrovnika, a temeljem Prijavnice za predlaganje javnih potreba u kulturi Grada Dubrovnika za 2015. godinu od 25. kolovoza 2014. ustupljeno 60 tisuća kuna, dok je preostalih 30 tisuća priskrbljeno iz vlastitih prihoda Doma Marina Držića, što je Matić na konferenciji i istaknuo.

Kovačićeva vrijedna zbirka

Zdravko Mihočinec podijelio je pak nekoliko crtica iz života zanimljivog kolekcionara, koji osim skulpture našg Vidre, u svojoj kući ‘krije’ i bezbrojne druge za hrvatsku umjetnost važne eksponate.

– Kovačić je poznat po zbirci iznimnog obujma, a radi se o djelima hrvatskih slikarica, fundusu od više tisuća djela, a čiji je prvi dio, nešto više od tisuću slika, poklonio gradu Zagrebu sa željom da Hrvatska dobije prvi muzej posvećen samo hrvatskim slikaricama.

Kovačiću nije važno samo ‘skupljanje’ djela, već je kolekcionar u pravom smislu te riječi, kazao je Viđen, ističući kako ovaj strastveni kolekcionar zapravo otkupljuje cijeli život umjetnika, od njezinih ili njegovih radova pa sve do alata, igračaka i sličnih stvari koje su bile dio života tog autora.

Zbirka i dubrovačkih umjetnica

Istaknuo je i to kako je ipak najpoznatiji po već spomenutoj zbirci, a u njegovoj kolekciji djela su i dubrovačkih slikarica.

– Hrvatske, pa i dubrovačke slikarice, kroz povijest su bile poprilično zanemarene, Gospodin Kovačić posjeduje radove dubrovačkih slikarica kao što su Flora Jakšić, Dome Suhor, Tereza Ercegović, ili pak Zenaida Bandur – među ostalim je kazao Viđen, zaključivši kako se radi o hvalevrijednoj inicijativi Doma, s obzirom kako Vidra ne prestaje intrigirati umjetnike.

Važno je napomenuti i više puta istaknutu činjenicu kako Kovačić uvijek prednost pri otkupu vrijednih djela daje institucijama, a sve zbog vlastite želje da ista budu dostupna i široj javnosti. Zato će se, sukladno ovoj ideji, dvije skulpture Marina Držića i predstaviti javnosti i to u Noći muzeja, koja će se održati 29. siječnja. Stoga dođite i upoznajte – Vidru.

NM/MNJ

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist