DuList IN

FOTO: Druženje vlasnika i njihovih ljubimaca

FOTO: Druženje vlasnika i njihovih ljubimaca

Na području Županije djeluju dvije udruge koje okupljaju vlasnike pasa s našeg područja. To su Udruga uzgajivača njemačkih ovčara Dubrovnik i Kinološka udruga Libertas Dubrovnik.

Obje su članice Hrvatskog kinološkog saveza (HKS) i Međunarodne kinološke organizacije (FCI). Sjedište udruga je u gradu, dok u Župi imaju poligon za rad, koji im je na korištenje ustupila Dubrovačka biskupija.

Klub njemačkih ovčara Dubrovnik pasminski je klub koji se prvenstveno bavi uzgojem i radom s njemačkim ovčarima i ostalim službenim i sportskim pasminama, kao što su belgijski ovčar, doberman, rotvajler. Osnovan je prije četiri godine i broji oko 15 članova.

– Do sada smo obavili 6 tečajeva iz osnovne poslušnosti koje je pohađalo 30-ak kandidata Organizirali smo i tragački tečaj kojeg je pohađalo oko 10-ak pasa, a kroz naš klub prošlo ih je do sada 70-ak. Godine 2011. održan je po prvi puta radni ispit po Nacionalnom programu NP-a iz osnovne poslušnosti, a ispit su položila 4 psa. Prošle godine po prvi puta održana je i Nacionalna izložba pasa CAC Dubrovnik 2012 u Kuparima, u auto kampu, i istovremeno i uzgojni pregled za sve pasmine pasa. Zadnja takva izložba održana je prije 8 godina – priča Mirko Juranović, predsjednik i jedne i druge udruge.

Trenutno su u klubu licencirana dva člana za voditelje tečaja, markiranta i trago polagača, te jedan član za provođenje testa socijalizacije za opasne pse.
 
Međunarodna izložba
 
– U planu za 2013. godinu nam je organiziranje radnih ispita u lipnju po nacionalnim i međunarodnim programima NP, BHVT, IPO. Ako budemo imali potporu Grada i Županije organizirat ćemo i Specijalnu izložbu za njemačke ovčare, u kojoj bi sudio njemački sudac, a koja bi imala karakter međunarodne izložbe – dodaje.

Kinološka udruga Libertas Dubrovnik ponovno je aktivno krenula s radom 2012. godine i trenutno broji preko 40 članova i okuplja sve ljubitelje pasa neovisno o pasminama, pa čak i one koji nisu čistokrvni. Ova je udruga podijeljena u nekoliko sekcija poput sportske, radne i lovne kinologije. Deseci članova ove udruge sudjelovali su na nekoliko međunarodnih i nacionalnih izložbi pasa u zemlji i inozemstvu te ostvarili izvrsne rezultate osvojivši svjetske titule.

– Kinologija se bavi svim pasminama, treningom i poviješću pasmina, dakle uključuje i odgoj, i trening. Okupljamo vlasnike i čistokrvnih pasa i mješanaca – kazao nam je tajnik Dubravko Japunčić.

– U kolovozu je održan Ispit prirođenih osobina IPO za ptičare i retrivere, a u planu nam je za 2013. godinu nacionalna izložba CAC DUBROVNIK 2013 na sportskim terenima u Gospinu polju. Također namjeravamo održati i radne ispite po pitanju lovne kinologije te poslati na edukaciju minimalno dva člana koja se održava u HKS- u – dodaje Mirko Juranović.

U ovim udrugama radi se i s vlasnicima i sa psima, a bit svega je pravilno „odgojiti“ i socijalizirati pse.

Bitna je socijalizacija psa

– Nije poanta samo hraniti psa i šetati ga. Preporuka za naše sugrađane koji imaju kućne ljubimce je da se učlane u našu udrugu i svome psu omoguće da stvarno žive pasjim životom, jer pas je društvena životinja i jako voli druženje sa drugim psima i ljudima. Primjerice, prosječan pas dnevno može prijeći do 50 kilometara u laganom kasu, a to znači da šetnja na uzici i po nekoliko puta dnevno nije niti približno dovoljna da zadovolji njegove potrebe. Primijetio sam da se otprilike oko 80 posto vlasnika ne zna igrati sa psom, a ovdje u udruzi se upravo to radi – igra se sa psom, motivira se psa za igru, radi se i socijalizacija sa drugim psima kao i sa ljudima, uz naravno učenje nekih trikova, od osnovnih (vrtičkih) do profesionalnih (doktorata) – naglašava.

S obzirom da u gradu ne postoji teren gdje se psi mogu slobodno kretati, ovim udrugama Dubrovačka biskupija ustupila je zemljište u Kuparima, pored kampa, upravo za tu namjenu.

– Ovdje se i psi i vlasnici slobodno druže. Zapravo je bit da vlasnici mogu svoje pse slobodno pustiti bez straha hoće li nekoga ugristi. Žao nam je što Općina Župa dubrovačka nije prepoznala naš rad i program u kojem nam je bio cilj organizirati i Međunarodnu izložbu – ističe Juranović i dodaje kako je rad sa psima i općenito kinologija jedan vrlo lijep, dinamičan hobi, sportskog karaktera, gdje se upoznaje mnogo ljudi raznih zanimanja i profesija.

Svi, poručuje, imaju jednu lijepu temu za razgovor, a to je njihov kućni ljubimac. Udruge su se otvorile i prema azilu na Žarkovici, pa su krenuli s tečajevima osnovne poslušnosti napuštenih pasa. Osobe koje udome psa iz azila također dobivaju popust od 50 posto za tečaj, koji inače košta 900 kuna godišnje.

Pročitajte još

FIGURICE JELENE FEREGJA Društvene igre prožete tradicijom i dječjim duhom

Nora Di Leo

NAKON FINALA Španja o Barberiću: ‘Kapa do poda, bio je gušt dijeliti podij s tobom’

Dulist

ZVIJEZDE PJEVAJU Igor Barberić i Ivana Kindl osvojili prvo mjesto, Mihovil Španja srca Hrvatske

Dulist