Aktualno

[FOTO] ĐIR KOMARNOM Toliko me emocije pucaju da bih oplakala kišu Božju

[FOTO] ĐIR KOMARNOM Toliko me emocije pucaju da bih oplakala kišu Božju

Na svakom kantunu vijori se hrvatska zastava. Vesele ekipe ispunile su lokalne kafiće, čuje se domaća pjesma, a završne pripreme su u tijeku za večerašnje svečano otvorenje Pelješkog mosta. Stanovnici Komarne, tog malog mjesta od pedesetak stanovnika posebnu sreću ističu što je izgradnja ovog značajnog infrastrukturnog projekta došla do kraja. Četiri godine pratili su ‘nicanje’ mosta, a bili su i pravi domaćini izvođačima, radnicima i inženjerima…

Emocije i samo emocije…

A pokazali su se i danas izvrsnim i simpatičnim domaćinima. Gospođa Marijana Vujević nas je dočekala na mulu ispod svoje kuće. Vjerojatno nas je 10 puta pitala hoćemo li što pojesti, popiti, ali baš onako od srca. Iako se udala u drugo mjesto, srce je uvijek vuče u rodnu Komarnu. Kad smo joj spomenuli most, preplavile su je emocije…

-Ovo danas treba biti fešta nad feštama. Toliko me emocije pucaju da sam ovih dana oplakala kišu Božju. Mi smo ovo čekali dugo godina. Meni sin i njegova supruga žive u Metkoviću, a rade u Dubrovniku. Zamislite kako im je bilo ići svaki dan u posao? – kaže.

-Brijesta i Komarna su sada jedno srce i jedna duša, jedno tilo. Ljudi koji su odavde, stvarno pucaju od sreće. To su iskrene emocije. Prošli smo sve od prvog dana, kroz ove četiri godine – naglasila je.

Marko Dragobratović je rekao da je ovo veliki dan za Komarnu, ali i za Hrvatsku. U apartmanima njegove obitelji odsjedali su inženjeri koji su radili na mostu.

-Sad nakon izgradnje mosta očekujemo još više turista – naglasio je.

Adi Selimović je u Komarnu stigao iz daleke Norveške. Tamo živi već tri desetljeća. Zadnji put je u mjestu bio prije pandemije, 2019. godine.

-Meni je bitno da ja kao netko tko dolazi iz Norveške, da mogu brzo doći do Mljeta i Korčule. I da mi ne uzima vremena kao prije – istaknuo je.

Ne osjećamo pritisak

Zdenka Boškovića smo pronašli u hladu, sa svojim slikama dok promatra okretaje bezbroj auta na dnu nizbrdice na ulazu u mjeszo. Ovaj stanovnik Nizozemske, koji ljeto u Komarni provodi 55 od svojih 65 godina. Iznenadio se kako su otvorenje mosta u mjestu većinom svi ležerno prihvatili.

-Ne osjećamo neki pritisak. Sjest ćemo, donijeti mezu i piće. Godi nam jer godinama nas nitko ništa ne pita, a sad nas pitaju i o svjetskim problemima sa svih strana – priča nam. Inače, on i njegov prijatelj Saša Leskovac ‘Duo Sazbole’ otpjevali su pjesmu posvećenu Komarni, a povodom otvorenja mosta. ‘Tu je sva naša emocija’, rekao je.

No, naš sugovornik ističe i kako se ovo mjesto od pedesetak stanovnika – nije puno ‘okoristilo od projekta’.

-Danas će ovdje biti par tisuća ljudi, a mi nemamo kanalizaciju. Mogao se izdvojiti koji ‘milijunčić’ za koji infrastrukturni projekt – naglasio je.

Na rivi inače, lokalci pripremaju brojne specijalitete kao što su rizot, mesni specijaliteti…

Pročitajte još

Dragovoljci HRM Dubrovnik na prijemu kod komodora Dojkića

Dulist

DODIJELJENO DESET ‘A’ DRŽAVNIH STIPENDIJA Saznajte tko su najbolji studenti Sveučilišta u Dubrovniku

Marko Džamarija

SANITAT POZIVA Javite se ako želite banak na gruškoj placi

Dulist