Grad

FOTO/DAN OTVORENIH VRATA LUKE Uz mjere ‘Port of Rules’ snažniji efekti kruzing turizma uz manje gužve

Dan otvorenih vrata Luke Gruz naslovna

Dan otvorenih vrata Luke Gruž upriličen je ove subote povodom 4. Festivala turizma i strategije koji se u Dubrovniku održava od 8. studenog. Prigodnim programom obilježen je i završetak još jedne uspješne turističke sezone.

-Promet koji smo tijekom nje ostvarili dosegnut će 750 tisuća putnika, što je blago povećanje u odnosu na prošlu godinu. Ukupan broj ticanja brodova na kružnim putovanjima ove godine iznosi 531 što je za osam brodova manje nego 2017. – rekao nam je ove subote voditelj odjela za sigurnost, zaštitu okoliša i operativne poslove Lučke uprave Dubrovnik Dario Barbarić istaknuvši kako Lučka uprava za 2020. priprema mjere nazvane ‘Port of Rules’ kojima će dodatno nastojati smanjiti gužve u povijesnoj jezgri te bolje rasporediti dolaske kruzera.

-Želimo napraviti preraspodjelu tako da iskoristimo one termine koji su bili manje opterećeni počevši od dana u tjednu do mjeseci, a najviše će biti naglasak na predsezoni i postsezoni. Prijašnjih godina najopterećeniji dani bili su petak, subota i nedjelja, a sada je to postao i četvrtak. Teži se tome da ukupan broj brodova u destinaciji ne prelazi četiri tisuće putnika istovremeno, što ne znači da taj broj tijekom cijelog dana neće dostizati do osam tisuća putnika. Bolja raspodjela dolazaka podrazumijeva da kruzer dolazi u ranim jutarnjim satima, odlazi oko 13 sati, a na njegovo mjesto dolazi drugi brod jednakog ili većeg kapaciteta i stoji do kasnih popodnevnih sati – naglasio je Barbarić.

Dodao je kako je kruzing turizam vrlo značajan jer je riječ o grani koja donosi veliki ekonomski efekt za grad i gospodarstvo, ali i da nije jedina koja uzrokuje prometne zastoje i pritisak na jezgru.

-Tome podjednako doprinose i privatni smještaj, hotelski gosti, autokampovi pa i izletnički program iz gradova u okruženju. Sve to utječe na potrebu boljeg upravljanja turizma. Trebamo težiti održivom turizmu. Kao destinacija imamo dosta dobre mjere i korake te se i druge destinacije povode za nama – rekao je Barbarić dodavši kako se dolasci ne mogu promijeniti preko noći jer se planovi i programi dolaska izrađuju dvije ili tri godine unaprijed.

-Ove godine osjećamo male pomake, dogodine će oni biti i puno veći, a od 2020. primjenom mjera ‘Port of Rules’ značajno ćemo smanjiti gužve i kao destinacija puno snažnije osjećati efekte kruzing turizma – rekao je Barbarić dodavši da su u 2017. ostvarili 45 milijuna eura prihoda što je za destinaciju poput Dubrovnika nešto čemu se godinama težilo te kako se toga grad ne smije odreći.

U sklopu Dana otvorenih vrata Luke upriličena je i jedriličarska regata JK Orsana, građani su mogli obići Luku, posjetiti Karaku, a program je bio upotpunjen Dubrovačkim trombunjerima, Limenom glazbom, nastupom KUD-a Sv. Juraj Osojnik te klapom Subrenum. Poseban dio programa bila je i nagradna igra te je Dubrovkinja Biljana Nikić dobila sedmodnevno putovanje brodom MSC Divina.

Kakva je bila atmosfera u Luci, pogledajte u našoj fotogaleriji.

Pročitajte još

Grmljavinsko nevrijeme ipak će nas zaobići?!

Dulist

ČEP U PROMETU: Spojili se Župa i grad

Dulist

Ostvareno 2 milijuna noćenja, 11 dana ranije nego lani

Dulist