Kultura

FOTO: “Branitelj u trajnom zvanju”

FOTO: "Branitelj u trajnom zvanju"

Izložba dokumentarnih fotografija akademskog slikara Iva Grbića koje svjedoče o razaranjima Dubrovnika prije 20. godina, otvorena je večeras ispred palače u Ulici od Puča 16 i Širokoj ulici.

Izložba, koju slikar poklanja Gradu  još od 1993., otvorena je povodom 20. obljetnice srpsko-crnogorskog napada na Dubrovnik, a fotografije su izložene upravo na zidovima palače koja je izgorila 6. prosinca 1991. godine.

Ovom prigodom gospar Ivo je za sve svoje sugrađane koji su se okupili na otvaranju priredio i pravu malu svečanost pojavivši se sa romjenčom na glavi i omotan u deku, upravo onako kako ga svi pamtimo, kada je 6. prosinca napustio svoj srušeni dom. Izložbu je otvorio don Stanko Lasić, a svečanost su uveličali kolendari Osnovne škole Marina Getaldića i članovi Folklornog ansambla Linđo.

Prigodno, kako to i dolikuje blagdanima, okupljeni su se uz božične pjesme počastili sa priklama koje je samo za ovu prigodu donio Sveti Nikola, a nije zaboravio ni okupljenu djecu kojoj je podijelio prigodne darove.

– Fizički 80. godišnjak, Ivo Grbić to uopće nije. Iza njega je iskustvo godina, morska svježina, omiljeni mirisi, tolike grafike i slike, utisnuti  dojmovi. Lijepo je imati 80. godina i biti mladolik, kreativan, vedar i uspravan. Ova izložba koju pratimo od 1993. izvrsno se uklapa u vrijeme Došašća. Gospar Ivo pouzdano i ustrajno podizao je glas i pozivao sve prolaznike  da se zlo najuspješnije pobjeđuje dobrim, mržnja ljubavlju, rat mirom, barbarstvo kulturom, razaranje obnovom.

Gospar Ivo promiče apostolat kulture i umjetnosti i svjedoči kako u njemu mogu sudjelovat i mladi i stari. Redoviti sveučilišni profesori nakon 5 godina dobivaju zvanje profesor u trajnom zvanju.

Naš slavljenik ima pravo da  mu u 20. obljetnici pobjede naših branitelja podarimo naslov branitelj u trajnom zvanju jer je on u vrijeme najtežeg stradanja našeg Grada na blagdan Svetog Nikole, s romjenčom na glavi i omotan ovom istom dekom, podigao stisnutu šaku prema onima na Žarkovici kazavši im „Možete me slomiti ali me saviti nećete“ – istaknuo je don Stanko Lasić čestitavši mu „80. godina života i 20. godina poratnog umjetničkog stvaranja“.
 

Pročitajte još

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist