Kultura

FOTO Božićeve fotografije o planinama i ljudima što pod njima žive

Himalaja Stipe Božića

“Himalaja Stipe Božića” naziv je izložbe koja je večeras otvorena u žitnici Rupe zahvaljujući suradnji Dubrovačkih muzeja, Družbe „Braća hrvatskoga zmaja“ – Zmajskog stola Dubrovnik i Etnografskog muzeja u Splitu.

Riječ je o autorskoj izložbi proslavljenog hrvatskog alpinista i člana splitskog Zmajskog stola Družbe „Braća hrvatskog zmaja“ Stipe Božića, koja je prvi put predstavljena u Etnografskom muzeju u Splitu 2013. godine.

– Izložba obuhvaća autorske fotografije Stipe Božića snimljene tijekom penjanja na najviše planinske vrhove Himalaje, ali i alpinistička pomagala te različite religijske, tradicionalne i uporabne predmete koje je donio sa svojih ekspedicijskih putovanja. Osim toga, posjetitelji mogu vidjeti i kratki film snimljen na jednom od Božićevih putovanja na Himalaju. Božićeva nam izložba donosi etnološki, odnosno kulturološko-antropološki aspekt Himalaje – ističe kustosica izložbe Ivana Vuković iz Etnografskog muzeja u Splitu.
Vrhovi Himalaje čine najveći gorski lanac na svijetu. U blagom neprekinutom luku protežu se gotovo 3000 kilometara, od istoka prema zapadu, između Brahmaputre i Inda, u prosječnoj širini od 160 kilometara. To je prirodna prepreka između vrućih indijskih ravnica na jugu i tibetanske visoravni na sjeveru. Tisuće vrhova Himalaje barijera su između dviju velikih civilizacija koje su prožete religioznim naslijeđem, hinduizma na jugu i budizma na sjeveru. Te dvije religije okosnice su bogate istočnjačke kulture čiji korijeni sežu više od 1500 godina prije Krista. Za sve narode što žive u podnožju, vrhovi Himalaja su sveta mjesta, staništa bogova i demona.

Putujući najzabačenijim krajevima Nepala, Tibeta, Pakistana i Afganistana Stipe Božić je snimio na stotine fascinantnih fotografija koje govore o planinama i ljudima što pod njima žive. To su fotografije s puta prema najvišim vrhovima svijeta, primjerice, s hodočašća oko svete planine Kailash ili iz divljih predjela Karakoruma i Hindukusha, koje prikazuju težak, ali ujedno i skladan suživot tamošnjih stanovnika i prirode.

U sklopu otvorenja izložbe Stipe Božić održao je i predavanje o svojim putovanjima koja su rezultirala izložbom. Izložba ostaje otvorena do 23. studenoga.

Pročitajte još

PREDSTAVA ZA NAJMLAĐE Upoznajte čuvare mašte koji istražuju površinu Sna!

Dulist

U SRIJEDU Predstavljanje knjige ‘Snažne godine’ autorice Lucije Kovačević

Dulist

‘POSEBNO DRUGAČIJA’ Maturantica Lara Čustović predstavlja prvu zbirku pjesama

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija