Zanimljivosti

FOTO Blagoslov novih prostorija Caritasa

FOTO Blagoslov novih prostorija Caritasa

Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić u petak 7. studenog blagoslovio je nove prostorije Caritasa Dubrovačke biskupije koje se nalaze na adresi Vatroslava Lisinskog 13a u Dubrovniku.

U prigodnom nagovoru tijekom molitve blagoslova biskup Uzinić je rekao kako nam ovaj novi prostor dubrovačkog Caritasa pomaže da možemo pomagati najpotrebnijima. Podsjetio je na evanđeoske riječi da poslužujući potrebne, poslužujemo samoga Boga. Ti koji su potrebni su također oni kojima trebamo poslužiti i prisutnost Gospodina među nama.

Prepoznavati ljude kojima treba pomoć
Naglasio je da oni koji djeluju u Caritasu trebaju biti svjesni „te milosti koje imaju, da mogu preko ove ustanove izvršavati Gospodinov poziv“, da ono što imaju i mogu posluže onima koji nemaju i ne mogu. Svim silama se trebaju trudili da Caritas kojeg su dobili da bi kroz njega poslužili onima koji su potrebni „ne smiju nikada pretvoriti u okoštalu strukturu koja će biti samoj sebi svrha“, niti preko njega Crkva treba poljepšavati svoju sliku. „Nego Caritas treba u svima nama buditi svijest da ono što imamo i što jesmo ne pripada samo nama, nego da pripada i drugima kraj nas koji to nemaju ili to nisu. Buditi svijest da smo im dužni pomoći. Da je u našoj potrebnoj braći i sestrama prisutan naš Gospodin i da to hoćemo li mi njega prepoznati u njima, utječe na to hoćemo li mi jednog dana biti prepoznati od Gospodina.“ Zadaća Caritasa je i otkrivati one koji nemaju ili koje je sram doći tražiti pomoć, te otvarati pogled i drugima da prepoznavaju one koji nemaju, poručio je biskup.

Zaposlenici i volonteri Caritasa trebaju imati tu svijest da nisu i ne smiju biti sami sebi svrha nego trebaju služiti čovjeku koji je potreban i to ih uvijek treba motivirati u njihovom djelovanju. „Nadam se da će ovaj naš Caritas koji počinje djelovati sada u svom prostoru, doista djelovati na taj način: buditi svijest i primjećivati potrebne. Ako se to dogodi onda će Caritas ispuniti svoju svrhu, ono što činimo će biti blagoslovljeno, onda se nećemo brinuti je li to prepoznato u ovozemaljskoj stvarnosti jer nam je važno da to u konačnici bude prepoznato od Gospodina,“ zaključio je dubrovački biskup.

Zahvala svima koji pomažu akcije Caritasa
Otvaranje i blagoslov novih prostorija bila je prigoda i za podsjećanje na sve ono što je biskupijski Caritas učinio u posljednjoj godini, o čemu je govorio ravnatelj Caritasa mr. don Robert Ćibarić. Biskupijski Caritas ima oko 400 korisnika kojima se pruža materijalna pomoć u hrani, odjeći, namještaju ili pelenama, 20 stipendista iz obitelji slabijeg imovinskog stanja. Posudionicom medicinskih pomagala poslužilo se oko 250 sugrađana, obnovljene su dvije obiteljske kuće u Dubrovačkom primorju. Redovito se organiziraju akcije prikupljanja hrane s trgovačkim lancima Tommy i Lidl. Caritas Dubrovačke biskupije je među onim nad/biskupijskim Caritasima koji su uputili najviše novčane pomoći, s obzirom na broj stanovnika i vjernika, poplavljenim područjima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te Srbiji, a riječ je u iznosu od oko 700 000 kuna. Poslano je oko 160 tona materijalne pomoći poplavljenima. Pružena je pomoć i poplavljenim obiteljima u Župi Dubrovačkoj bilo kroz namještaj ili prvu jednokratnu pomoć, a putem župnih kolekti prikupljeno je 56.890 kuna za ovu akciju. Caritas Dubrovačke biskupije pomagao je ne samo u Hrvatskoj i susjednim zemljama nego i udaljenim krajevima. Tako je kao pomoć kršćanima Sirije i Iraka, putem koncerta i župnih kolekti, prikupljeno 107.917,19 kuna i poslano im putem Nuncijature.

Mnoge od ovih akcija rađene su u suradnji s drugim organizacijama ili udrugama poput Općine Dubrovačko primorje, facebook inicijative „Dubrovnik za obitelji pogođene poplavama“, Društvom prijatelja dubrovačke starine, Gradom Dubrovnikom i Dubrovačko-neretvanskom županijom, Dubrovačkom biskupijom, Merhametom, Crvenim križem te brojnim pojedincima. Zahvaljujući svima ravnatelj Ćibarić je spomenuo i Udrugu Blaga djela koja im je dala donaciju za uređenje novog prostora, tako da Caritas više ne djeluje u iznajmljenim prostorima nego ima svoj.

Nove akcije Caritasa: volonterski centar i zalagaonica lijekova
Najavljene su i nove Caritasove akcije, a to su: pokretanje volonterskog centra, jer bez sudjelovanja volontera gotovo je nemoguće djelovanje Caritasa, i zalagaonica lijekova, putem koje će građani moći donirati lijekove koji im više ne trebaju, a još im nije izišao rok trajanja. Ti lijekovi će biti donirani za potrebe Opće bolnice Dubrovnik tako da će nad njim postojati stručni nadzor.

Uz čestitke Caritasu na novim prostorima, podršku njegovom radu dali su zamjenik župana Davorko Obuljen i zamjenik gradonačelnika Željko Raguž. Otvorenju prostora bili su nazočni i predstavnici drugih vjerskih zajednica jer je Caritas otvoren svima, te uzvanici koji pomažu ostvarivanje Caritasovih programa. Ravnatelj Ćibarić posebno je zahvalio zaposlenicima i volonterima Caritasa koji s ljubavlju primaju potrebite.

Kao dar i uspomenu na ovaj događaj djelatnici i volonteri Caritasa darovali su nazočnima džem kojeg su pripremili ovih dana u svojim novim prostorima.

Angelina Tadić

Pročitajte još

ANTE CURAĆ Rekvijem za žrnovske petraleze

Dulist

OPUZENSKI OSNOVNOŠKOLCI U KUĆI BUKOVAC Učili o Vlahu Bukovcu

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1567. Umro Marin Držić

Dulist