Županija

FOTO 20. Međunarodna likovna kolonija u Stonu

FOTO 20. Međunarodna likovna kolonija u Stonu

Iz godine u godinu, u Stonu se održava Međunarodna likovna kolonija u organizaciji Matice hrvatske – Ogranak Ston, a na dan 24. lipnja upriličena je izložba radova s prošlogodišnje likovne kolonije.

Stonska likovna kolonija sa dugogodišnjom tradicijom profilirala se kao okupljalište likovnih umjetnika iz više europskih država, te omogućivši svojim likovnim presjekom upoznavanje likovne scene u susjednim zemljama. Uz dubrovački likovni krug, koji nosi tradiciju dubrovačkog kolorizma, na izložbi su zastupljeni i umjetnici iz drugih sredina poput Splita, na primjer bračni par umjetnika Hrvoje Marko Peruzović i  Ana Botteri – Dini, a tu je i Savo Pavlović iz Budve i niz slikara iz susjedne Bosne i Hercegovine.
Umjetnici su nas prošlogodišnjim radom iznenadili svojim raznolikim pristupima prije svega figuralnim temama stonskog kraja, oblikujući na svoj specifični likovni način svoje intimne dodire sa Stonom i njegovo okolicom. Ston je ovom izložbom, potvrdio svoje mjesto na hrvatskom kulturnom ozemlju, stvarajući ujedno zanimljiv likovni fundus galerije umjetnina Matice hrvatske Ogranak Ston. Promišljenim organiziranjem ove likovne manifestacije unutar svoje stalne kulturne djelatnosti stonski su matičari pokazali mudrost u očuvanju likovne sastavnice kulture u Stonu, nasljeđujući drevnu likovnu tradiciju velikih hrvatskih umjetnika koji su stvarali u Stonu, poput Blaža Jurja Trogiranina u XV. stoljeću.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist