Aktualno

FORUM OBITELJSKOG SMJEŠTAJA ‘Jedino se kvaliteta prepoznaje na tržištu’

FORUM OBITELJSKOG SMJEŠTAJA 'Jedino se kvaliteta prepoznaje na tržištu'

Peto izdanje Foruma obiteljskog smještaja održano je u četvrtak popodne u hotelu Rixos Libertas u organizaciji Turističke zajednice grada Dubrovnika u suradnji sa Županijskom gospodarskom komorom.

-Potrudili smo se starim i novim iznajmljivačima pružiti informacije kako bismo im olakšali poslovanje. Privatni smještaj u ukupnoj turističkoj ponudi Dubrovnika zauzima jako velik udio. Posebno nas veseli novi broj lijepih, a kvalitetnih smještajnih objekata – izjavila je tom prilikom direktorica Turističke zajednice grada Dubrovnika Romana Vlašić.

-U Republici Hrvatskoj je u 2017. godini 35 posto noćenja ostvareno u obiteljskom smještaju, uz porast broja kreveta od 30 posto u odnosu na 2016. godinu. Oko 2,5 milijardi kuna je država uprihodila baš kroz ovaj vid smještaja. Dakle, obiteljski smještaj je postao snažna okosnica turističke ponude. Na razini županije oko 44 posto noćenja je u obiteljskom smještaju, dok se u Dubrovniku približavamo 40 posto – istaknula je predsjednica Županijske komore HGK Dubrovnik Terezina Orlić.

-Na ovakvim forumima provodimo edukaciju od porezne politike i zakonskih regulativa do inovativnih rješenja, ali i potičemo iznajmljivače na ulaganje u kvalitetu. Objekti s većom kategorizacijom su i bolje popunjeni – rekla je Orlić.

-Kvaliteta je jedina koja se na tržištu prepoznaje pa iznajmljivačima sugeriramo da im smještajne jedinice moraju biti kvalitetne kako bi bile prepoznatljive na tržištu. U protekla četiri izdanja imali smo odličan ‘feedback’ iznamljivača, zadovoljni su što ovo organiziramo – rekao je stručni suradnik u Odjelu za promociju i online strategiju Turističke zajednice grada Dubrovnika Božo Burić.

-Zakonodavac za iznajmljivače ima dobro i povoljno porezno rješenje, jer su oni skupina poreznih obveznika koja zapravo, do iznosa prihoda od 300 tisuća kuna, plaćaju relativno mali ‘paušalni’ porez. Na primjer, iznajmljivači do dvadeset postelja porez plaćaju prema broju postelja. Zakonodavac je, dakle, prema iznajmljivačima blagonaklon – izjavila je porezna savjetnica iz tvrtke RRIF Ljerka Markota.

Forum je namijenjen novim i postojećim privatnim iznajmljivačima, a besplatni program obuhvatio je različita predavanja o rezultatima i daljnjem razvoju obiteljskog turizma u Republici Hrvatskoj, stanju obiteljskog smještaja u Dubrovniku te o poreznom položaju pružatelja smještaja u domaćinstvima. Održana su i individualna savjetovanja s potencijalnim partnerima privatnih iznajmljivača kao i susret s ugostiteljima.

Pročitajte još

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist