Aktualno

FESTIVAL ZNANOSTI Očekuje nas zanimljiv i bogat program!

FESTIVAL ZNANOSTI Očekuje nas zanimljiv i bogat program!

 

Sedmu godinu zaredom Prirodoslovni muzej Dubrovnik sudjeluje u organizaciji Festivala znanosti koji će se održati od 16. do 21. travnja 2018. godine.

Tema ovogodišnjeg Festivala je Otkrića, a partneri u realizaciji su Javna ustanova Rezervat Lokrum, Zajednica tehničke kulture Dubrovnik, te Odjel za akvakulturu Sveučilišta u Dubrovniku. Očekuje nas zanimljiv i bogat program za sve uzraste te suradnja s odgojno – obrazovnim ustanovama s područja Grada Dubrovnika.

Festival znanosti se već 16. godinu održava u svim većim hrvatskim gradovima, a cilj mu je približiti znanost javnosti, odnosno informirati javnost o aktivnostima i rezultatima u području znanosti, poboljšati javnu percepciju znanstvenika te motivirati mlade ljude za istraživanje i stjecanje novih znanja.

Program Festivala znanosti u Dubrovniku

Ponedjeljak, 16. travnja 2018. godine, 10.00 – 11.00 sati.
Mjesto održavanja: Prirodoslovni muzej Dubrovnik, Androvićeva 1, Dubrovnik
U edukativno kreativnoj radionici Velike tajne malog cvijeta sudionici predškolskog uzrasta učit će o životnom ciklusu biljke i otkrivati tajne koje skriva osjetljiv i vrlo važan organ biljke – cvijet. Građu cvijeta promatrati će pod stereo mikroskopom te će u kreativnom dijelu radionice crtati što su gledajući kroz mikroskop uočili. Radionicu će voditi muzejska pedagoginja Dubravka Tullio.

Utorak, 17. travnja 2018. godine, 10.00 – 10.30 sati.
Mjesto održavanja: Prirodoslovni muzej Dubrovnik, Androvićeva 1, Dubrovnik
Otvorenje izložbe Orhideje srednje Dalmacije prikazuje dio flore orhideja srednje Dalmacije od otoka Visa, uključujući otoke Brač i Šoltu; preko Kaštela i Kozjaka do Muća i planine Svilaje. Izložba je prirodoslovna, edukativna i pokretna, a cilj joj je upoznati posjetitelje s raznolikosti flore orhideja, među kojima je i nekoliko endema te pobuditi interes za njihovo očuvanje i zaštitu. Autor izložbe je mr. sc. Nediljko Ževrnja, ravnatelj Prirodoslovnog muzeja Split.

Utorak, 17. travnja 2018. godine, 11.00 – 12.00 sati.
Mjesto održavanja: Prirodoslovni muzej Dubrovnik, Androvićeva 1, Dubrovnik
U edukativnoj radionici Čarobni mikro svijet biljne stanice, učenici osnovnoškolskog uzrasta kroz mikroskop će promatrati epidermalni sloj lista različitih vrsta biljaka iz svoje okoline. Otkriti će što su to stome ili puči, kako su građene, koja je njihova funkcija te koji faktori utječu na njihovo otvaranje i zatvaranje. Radionicu će voditi kustosica Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik Matea Martinović i muzejska pedagoginja Dubravka Tullio.

Srijeda, 18. travnja 2018. godine, 10.00 – 12.00 sati.
Mjesto održavanja: Sveučilište u Dubrovniku, Odjel za akvakulturu, Ćira Carića 4, Dubrovnik
Otkriće mikroskopa u 17. st. omogućilo je upoznavanje do tad nevidljivoga svijeta. Učenici će se upoznati s građom i radom mikroskopa kroz zanimljivu radionicu u kojoj će im se pokazati kako mikroskop povećava sitne dijelove prirode, koji je najmanji dio svakog živog bića, kako su građeni najsitniji dijelovi cvijeta. Radionicu Vidjeti nevidljivo / važnost otkrića mikroskopa u razvoju biologije voditi će dr. sc. Ana Bratoš Cetinić, dr. sc. Marijana Pećarević i dr. sc. Josip Mikuš.

Srijeda, 18. travnja 2018. godine, 10.30 – 11.30 sati.
Mjesto održavanja: Prirodoslovni muzej Dubrovnik, Androvićeva 1, Dubrovnik
Od legendi o Ikaru do da Vincijevih letećih strojeva, tijekom eona, ljudska vrsta je sanjala letenje. Sa uspjehom braće Wright početkom 20tog stoljeća, san o letenju pomoću strojeva je konačno postao stvaran. Znanstvenici i avanturisti su spoznali i ukrotili sile koje omogućuju let, a to su sile koje su nas odvele na Mjesec, i dalje – iza granica našeg Sunčevog sustava. Koje su to tajanstvene sile? Što to omogućuje let? Što spriječava avion da padne s neba na zemlju? U radionici Znanost papirnatih aviona – zašto je Bernoulli zakon, predstaviti ćemo zakone koji upravljaju letom ptica, ali i kontroliraju rakete, jedrilice, i nama omiljene – papirnate avione! Prikazat će se i kratka ali zanimljiva priča o povijesti početaka letenja i uključiti smiješne primjere neuspješnih pokušaja. Na kraju radionice održati će se natjecanje u izradi papirnatih aviona i dodijeliti nagrade najboljima. Radionicu će voditi Alexandra Spencer i Toni Pralas članovi Aerokluba Nimbus.

Četvrtak, 19. travnja 2018. godine, 12.00 – 13.30 sati.
Mjesto održavanja: Prirodoslovni muzej Dubrovnik, Androvićeva 1, Dubrovnik
U školskim udžbenicima kemije naići ćemo na malen broj pokusa iz elektrokemije. To je, u najmanju ruku čudno, jer su mnoge životne i ine pojave nezamislive bez znanja tog dijela kemije. Mala radionica elektrokemije će nas uvesti u svijet galvanskih i elektrolitičkih članaka, učenicima će se pokazati što kemija čini električnoj struji i obratno. Također će se upoznati s pojmovima oksidacija, redukcija, elektroda, katoda i anoda, električna struja, elektrolit, napon, članak, jakost struje, elektrokemijski niz i elektroliza te izvesti niz jednostavnih i efektnih pokusa. Kakav bi nam život bio bez baterija? Radionicu će voditi doc. dr. sc. Ivica Đilović, docent u Zavodu za opću i anorgansku kemiju PMF-a u Zagrebu.

Petak, 20 travnja 2018. godine, 12.00 – 13.00 sati.
Mjesto predavanja: Kampus Sveučilišta u Dubrovniku, Branitelja Dubrovnika41, Dubrovnik
Jedan pokušaj, samo jedan, može činiti razliku. Da nije bilo prvog pokusa ne bi bilo ni drugoga. Rigorozan eksperimentalni pristup olakšao je prijelaz u modernu kemiju koja je, bez ikakve sumnje, promijenila naš svijet. Dala nam je nova goriva, lijekove, materijale…, ali i otpad i smrt. Kakav svijet ćemo ostaviti? U predavanju obradit će se, uz pokuse naravno – kako bi i drukčije – neke promjene koje su promijenile našu svakodnevicu. Te promjene, točnije kemijske reakcije upravljaju našim tijelima, našim mislima, susretima… Što je učinio Geber? Što su kiseline? Što je kemijska reakcija? Jučer, danas, sutra… Na ta, ali i još neka druga pitanja pronaći ćemo odgovore na predavanju Kemijski kurioziteti koje će održati doc. dr. sc. Ivica Đilović, docent u Zavodu za opću i anorgansku kemiju PMF-a u Zagrebu. Predavanje je namijenjeno srednjoškolskom uzrastu, studentima i građanima.

Petak, 20.travnja 2018. godine, 10.00 – 12.00 sati.
Mjesto održavanja: Javna ustanova Rezervat Lokrum, konferencijska dvorana, otok Lokrum
Priroda otoka Lokruma i dubrovačkog područja predmet su brojnih istraživanja prirodoslovaca. Podaci objavljeni u znanstvenim radovima i putopisima, posebno onima iz 19. i početka 20. st. izvor su vrijednih podataka o prirodnim vrijednostima otoka Lokruma te omogućuju praćenje promjena bioraznolikosti. Na temelju starih putopisa i znanstvenih radova kroz predavanje i radionicu Otkriće otoka Lokruma u očima putopisaca, saznat ćemo tko je sve posjećivao Lokrum, kako ga je vidio i što je o Lokrumu zabilježio! Nakon predavanja slijedi obilazak Lokruma sa stručnjacima koji će nam otkriti što se na otoku promijenilo kroz stoljeća! Predavanje i radionicu voditi će dr. sc. Marija Crnčević i dr. sc. Ana Bratoš Cetinić.

Pročitajte još

NORDIJSKO HODANJE I PJEŠAČENJE U KONAVLIMA Organizirane 3 rute, za svakoga ponešto

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1895. Rođen slikar Ignjat Job

Dulist

CAVTATSKI UČENICI U KUĆI BUKOVAC Izrađivali uskršnje čestitke

Dulist