DuList IN

FESTIVAL Evo što vas čeka na petoj Aklapeli

FESTIVAL Evo što vas čeka na petoj Aklapeli

Tek mjesec dana ljubitelje klapskog pjevanja dijeli od još jednog, petog po redu, izdanja Festivala Aklapela, koji se održava od 8. do 10. travnja.
Renomirane klape iz raznih dijelova Hrvatske koje će nastupiti u sklopu Aklapele, festivala tradicionalne klapske pjesme koji njeguje izvorno klapsko pjevanje priznato i od strane UNESCO-a kao dio svjetske nematerijalne baštine, oduševit će brojne zaljubljenike u tradicionalnu hrvatsku vokalnu glazbu. Klapska pjesma u izvedbi dvanaest uglednih hrvatskih klapa po odabiru umjetničkog ravnatelja dr. sc. Joška Ćalete, odjekivat će prostorom povijesnih dubrovačkih Lazareta 8. i 9. travnja, dok će se završni koncert u nedjelju, 10. travnja, tradicionalno održati u prekrasnom ambijentu crkve sv. Dominika.

Prvog dana festivala nastupit će ženke klape Kapric, Luka Rijeka i Orca, i muške klape Nostalgija, Subrenum i Luka Ploče. Festival se nastavlja nastupom ženskih klapa FA Linđo i Dišpet te muških klapa Sinj, Kaše, Tragos i Bunari. Tradicionalno, Festival i ove godine završava koncertom sakralne tematike u crkvi sv. Dominika, na poklon Gradu i njegovim posjetiteljima.

Kako navode organizatori, Aklapela je u potpunosti nacionalni glazbeni proizvod koji već petu godinu zaredom oživljava kulturnu ponudu Grada izvan glavne turističke sezone.
– Festival je skromna zahvala generacijama koje su svoje srce i pivačku dušu ostavili u klapskom krugu i tako je prenijeli novim generacijama kantadura i pivača – kaže dr. sc. Ćaleta dodavši kako vjeruje u očuvanje ovog, autohtono hrvatskog glazbenog izričaja, kao i daljnji razvoj Festivala u godinama koje su pred nama.

Pročitajte još

Iako mu je prva godina, ‘Župski pjat’ već se može nazvati – tradicionalnim festivalom!

Dulist

[FOTO] DRŽAVNO PRVENSTVO Cavtatske mažoretke osvojile zlato i srebro!

Dulist

[FOTO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Dubrovački okoliš čistilo 170 volontera

Dulist