Aktualno

Fantomski Vlahušićevi prihodi

Fantomski Vlahušićevi prihodi

Gradonačelnik Vlahušić izjavio je kako je proračun za 2013. godinu itekako realan, suprotno stavu oporbenih vijećnika, koji su jučer izrazili zabrinutost zbog njegove visine.

Proračun za iduću godinu, u iznosu od skoro 450 milijuna kuna, Vlahušić tako temelji na dvije nove važne stavke, koje po Vlahušiću trebaju biti temeljni prihod Grada Dubrovnika – koncesiji za žičaru te prihodu od gradskih zidina.

Zanimljivo je kako je prihod od koncesije za žičaru u visini od 5 milijuna kuna godišnje Vlahušić uvrstio u proračun tek na temelju obećanja nadležnog ministarstva, bez da je dodjela koncesije stvarno i pripala Gradu Dubrovniku. Jest, rekao je kako je zakon napisan te je u proceduri Vlade, ali je ipak malo skočio pred rudo.

Tu je i prihod od gradskih zidina „neovisno o tome hoće li one pripasti Gradu“ (ovdje je ostalo nejasno je li u proračun za 2013. uvrštena polovica prihoda od zidina, koja po svim važećim ugovorima pripada Gradu, ili je i ovdje prejudicirano da će cijeli prihod ići proračunu, jer još nije riješen gordijski čvor kojega bi trebalo razmrsiti Ministarstvo kulture).

Vlahušić je tako 'sredio' u dogovoru s Ministarstvom kulture, a njegov će prijedlog do kraja godine biti i na užem kabinetu Vlade, da će 30 posto od brutto prihoda zidina, ili nekih 20 milijuna kuna, ići direktno na račun Zavoda za obnovu Dubrovnika, za što su u tijeku i pripreme o izmjenama zakona.

Čisti prihod od zidina, rekao je, s povećanom cijenom bit će na godišnjoj razini od 70 milijuna kuna, pa će tad biti novaca „i za obnavljati zidine, baštinu na području Županije…"

– Glupo je ne uzeti novce od onih koji to žele platiti. Ljudi putuju žičarom i idu preko zidina, ne radi gimnastike i alpinizma, nego da bi vidjeli ljepotu koju smo naslijedili, i zašto tome ne dati primjerenu cijenu – istaknuo je Vlahušić.

Kad je riječ o subvencioniranju karata Dubrovčanima za Zagreb, ponovio je kako od Zračne luke Dubrovnik traži sudjelovanje u njihovom sufinanciranju. Grad će, naime, u proračunu za 2013. godinu osigurati 3 milijuna kuna za 24 tisuće karata, a sve po modelu vaučera od 250 kuna za povratnu, odnosno 125 kuna za kartu u jednom smjeru. Svaki građanin imat će pravo na 6 povratnih karata godišnje.

No, Vlahušić je građanima obećao 40 tisuća karata, pa ostatak novca mora namaknuti kako preko gradskih poduzeća tako i preko Zračne luke Dubrovnik.

– Jučer sam imao sastanak o subvencijama s direktorom Zračne luke Dubrovnik, u kojoj je Grad suvlasnik. Nemam problema tko vodi ZL, neka je vodi tko hoće, ali vidjet ćemo hoće li oni ostvarivati dobit od 25 milijuna kuna, imati izvanredne plaće, a da mi kao suvlasnici te Zračne luke nemamo nikakve poticajne mjere. Prenio sam jučer i gospodinu Toliću ranije iznesen stav da neću podržati plan za narednu godinu ukoliko i ZL ne sudjeluje u ovom projektu. Neka daju svoj obol, neka daju milijun kuna kako bismo umjesto 24 tisuće karata osigurali njih 34 tisuće – govorio je Vlahušić.

– Tražimo to i od Ministarstva prometa, a predložit ću ministru Liniću razmatranje ideje da PDV na liniji Dubrovnik-Zagreb bude 10 posto – rekao je Vlahušić. Na pitanje što mu je Roko Tolić na sve ovo odgovorio Vlahušić govori:

– Gospodin Tolić je rekao da će razgovarati s upravom. Zračna luka ima novi nadzorni odbor i nadam se da će svi u tom odboru od Memeda i Vićana do Šuice podržati tu priču – istaknuo je gradonačelnik, naglasivši kako je za ovu ideju potrebna politička odluka.

Pročitajte još

A BILE SU 40 KUNA Prve trešnje na virtualnoj placi i do 10 eura! Je li to realna cijena?

Dulist

NAKON TARIKA Lejla Filipović odgovorila hejterima na kritike u ‘Zvijezde pjevaju’

Dulist

SMJEŠTAJ S POGLEDOM NA MORE Nove poste kampera na putu za Copacabanu

Dulist